Hruškový koláč s karamelem – recept

Výborný hruškový koláč s karamelem je úžasnou kombinací hrušek a karamelu, kterou musíte vyzkoušet. Pokud máte rádi koláče a chcete upéct opravdu něco prvotřídního, pak je to tento. Kromě hrušek můžete použít také jiné ovoce, ale právě tyto se ke karamelu dokonale hodí.

Ingredience

Těsto

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 velké vejce
  • 1/4 hrnku studené vody
  • 1 špetka soli

Náplň

  • 5 hrušek (oloupaných, očištěných a nakrájených na plátky)
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 lžička skořice podle chuti
  • 2 lžíce citronové šťávy

Karamelová poleva

  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku smetany
  • 1/4 hrnku másla
  • 1 špetka soli

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C, vymažte a vysypte formu na koláč.
  2. V míse smíchejte mouku s měkkým máslem, cukrem, vejcem a solí. Přidejte studenou vodu a těsto rychle a důkladně promíchejte.
  3. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a přenesete do připravené formy na koláč. Vytvořte vyvýšený okraj kolem okrajů formy.
  4. Plátky hrušek smíchejte s cukrem, citronovou šťávou a případně skořicí.
  5. Naskládejte hrušky na těsto v připravené formě.
  6. Pečte hruškový koláč v předehřáté troubě asi tak 30 minut, nebo dokud nejsou hrušky měkké a těsto zlatavě hnědé.
  7. V hrnci si na středním ohni rozpusťte cukr a vařte, dokud nezískáte zlatavý karamel.
  8. Přidejte máslo, smetanu, špetku soli a nechte vařit, dokud se vše dobře nespojí a nezískáte hladký karamelový krém na polevu.
  9. Po upečení koláč vyndejte z trouby a polejte ho připraveným karamelem.
  10. Nechte koláč vychladnout a karamelovou polevu ztuhnout.
  11. Podávejte hruškový koláč s karamelem teplý nebo vychladlý. Můžete ho ozdobit navíc třeba šlehačkou.

Tento hruškový koláč s karamelem je vynikajícím způsobem, jak využít hrušek a připravit sladký dezert pro rodinné oslavy nebo jiné příležitosti. Kombinace hrušek a karamelu je dokonalá a pokud chcete, určitě přidejte také trochu skořice.

Napsat komentář