Ostružinový džem (s hruškami, bez zrníček) – recept

Máte přebytek ostružin a nevíte co s nimi? Připravte si dokonalý ostružinový džem bez zrníček, případně s hruškami navíc, které se do něj skvěle hodí.

Ingredience

  • 4 hrnky čerstvých ostružin
  • 1 hruška
  • 2 hrnky cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička pektinu (volitelné)

Postup

  1. V hrnci smíchejte ostružiny, případně hrušku nakrájenou na kostičky, cukr a šťávu z citronu. Pokud použijete pektin, přidejte ho do směsi a dejte hrnec na sporák na střední výkon.
  2. Za stálého míchání přivedete směs k varu. Jakmile začne vařit, snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni zhruba 20 minut, nebo dokud se ostružiny nerozvaří a směs nezhoustne do požadované konzistence džemu.
  3. Během vaření můžete odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
  4. Když je džem hotový, dejte hrnec ze sporáku stranou a nechte jej vychladnout asi 10 minut.
  5. Přelijte horký džem do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Pokud džem nezavařujete, uchovávejte sklenice v chladu a spotřebujte do několika týdnů.

Vynikající ostružinový džem s hruškami a bez zrníček je celkem vzácnou delikatesou, protože ne každý má k dispozici velkou úrodu ostružin. Pokud máte to štěstí, tak neváhejte a připravte si tuto ovocnou pochoutku skvělou na čerstvé pečivo nebo jako ingredienci pro další recepty.

Napsat komentář