Máte přebytek ostružin a nevíte co s nimi? Připravte si dokonalý ostružinový džem bez zrníček, případně s hruškami navíc, které se do něj skvěle hodí.
Ingredience
- 4 hrnky čerstvých ostružin
- 1 hruška
- 2 hrnky cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžička pektinu (volitelné)
Postup
- V hrnci smíchejte ostružiny, případně hrušku nakrájenou na kostičky, cukr a šťávu z citronu. Pokud použijete pektin, přidejte ho do směsi a dejte hrnec na sporák na střední výkon.
- Za stálého míchání přivedete směs k varu. Jakmile začne vařit, snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni zhruba 20 minut, nebo dokud se ostružiny nerozvaří a směs nezhoustne do požadované konzistence džemu.
- Během vaření můžete odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
- Když je džem hotový, dejte hrnec ze sporáku stranou a nechte jej vychladnout asi 10 minut.
- Přelijte horký džem do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Pokud džem nezavařujete, uchovávejte sklenice v chladu a spotřebujte do několika týdnů.
Vynikající ostružinový džem s hruškami a bez zrníček je celkem vzácnou delikatesou, protože ne každý má k dispozici velkou úrodu ostružin. Pokud máte to štěstí, tak neváhejte a připravte si tuto ovocnou pochoutku skvělou na čerstvé pečivo nebo jako ingredienci pro další recepty.