Hruškový koláč s tvarohem – recept z křehkého těsta

Přinášíme vám recept na hruškový koláč s tvarohem, který vyniká skvělou kombinací hrušek a křehkého těsta. Podle svého uvážení můžete tento koláč udělat také s drobenkou, nebo těsto rozdělit, zvolit o něco menší formu a připravit strouhaný hruškový koláč tak, že část těsta dáte do mrazáku a na hrušky potom před pečením nastrouháte.

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (změklého)
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli

Na náplň

  • 200 g tvarohu
  • 2-3 lžíce cukru (dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2-3 hrušky (oloupané, zbavené jader a nakrájené na tenká kolečka)

Na drobenku (volitelně)

  • 80 g hladké mouky
  • 50 g másla (studeného)
  • 50 g cukru

Postup

  1. Těsto:
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli.
    • Přidejte změklé máslo a oddělený žloutek. Vypracujte těsto důkladně, aby bylo do hladka.
    • Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v chladničce po dobu alespoň 30 minut.
  2. Tvarohová náplň:
    • Ve velké míse smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovým cukrem do hladké konzistence.
  3. Příprava na pečení:
    • Troubu dejte předehřát na 180 °C.
    • Vyválejte těsto na velikost formy pro koláč (cca 24 cm) a přeneste ho do formy. Následně vytvořte z těsta okraje namačkáním na okraj formy.
  4. Náplň a hrušky:
    • Na těsto nalijte tvarohovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete podle potřeby.
    • Na náplň rovnoměrně poskládejte hrušky nakrájené na tenká kolečka.
  5. Drobenka (pokud použijete):
    • V míse smíchejte hladkou mouku, studené máslo a cukr. Prsty vypracujte drobivou směs – drobenku.
  6. Drobenka a pečení:
    • Na vrch hrušek posypte připravenou drobenkou a rovnoměrně ji rozložte.
  7. Pečení:
    • Připravený hruškový koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 35 až 40 minut, nebo dokud tvaroh není pevnější a drobenka zlatavá.
  8. Podávání:
    • Hruškový koláč s tvarohem můžete podávat teplý nebo studený. Můžete ho po vychladnutí posypat zlehka moučkovým cukrem nebo ozdobit šlehačkou.

Díky tomuto vyzkoušenému receptu si připravíte výborný hruškový koláč s tvarohovou náplní a křupavou drobenkou na vrchu. Podle chuti můžete samozřejmě dozdobit.

Napsat komentář