Ořechová bábovka – hrníčkový recept

Další vynikající recept na bábovku, tentokrát ořechovou. Jedná se o jednoduchý a rychlý recept díky použití hrníčku pro odměřování všech ingrediencí. Do ořechové bábovky se obvykle dávají vlašské ořechy, ale můžete použít i jakékoliv jiné.

Ingredience

  • 1 hrníček cukru krystal
  • 1/2 hrníček másla (rozpuštěného)
  • 3 vajíčka
  • 1/2 hrníčku mléka
  • 2 hrníčky hladké mouky
  • 1/2 hrníčku ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy nebo mandle), nasekaných
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • Vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt (dle chuti)

Postup

  1. Připravte si formu na bábovku – vymažte ji máslem a vysypte strouhankou. Předehřejte si dopředu troubu na 180 °C a začněte s přípravou těsta na ořechovou bábovku.
  2. V míse smíchejte cukr krystal a rozpuštěné máslo, dokud nevznikne hladká směs.
  3. Přidejte vajíčka a promíchejte. Poté přidejte mléko a vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt a znovu promíchejte.
  4. Přidejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a promíchejte dohladka. Může se vytvořit tužší těsto, které můžete podle potřeby upravit přidáním trochy mléka.
  5. Do těsta přidejte nasekané vlašské nebo jiné ořechy a opatrně je vmíchejte.
  6. Těsto nalijte do připravené formy pro bábovku a vyrovnejte povrch.
  7. Dejte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte přibližně 45 minut, nebo dokud bábovka nezíská zlatavou barvu. Můžete také zkusit špejlí, která musí být po vytažení suchá.
  8. Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě asi 15 minut a můžete ji vyklopit.

Tato vynikající ořechová bábovka podle hrníčkového receptu by měla být chutná a křupavá díky ořechům. Bábovku můžete ozdobit moučkovým cukrem nebo dalšími ořechy před podáváním.

Jaké ořechy můžeme do bábovky použít

Do ořechové bábovky se hodí různé druhy ořechů. Zde jsou některé z nejběžnějších ořechů, které se často používají do bábovky nebo jiného moučníku. Můžete je také různě kombinovat.

  1. Vlašské ořechy: Jsou to velmi oblíbené ořechy, které mají mírně hořkou chuť a jsou výživné. Hodí se do většiny receptů na bábovky a jiné moučníky.
  2. Lískové ořechy: Mají jemnou a sladší chuť než vlašské. Jsou skvělou volbou pro bábovky, které mají lehčí a delikátnější chuť.
  3. Mandle: Jsou velmi všestranné a mají výraznou chuť. Mandle můžete použít celé nebo nasekané nejen do bábovky.
  4. Kešu oříšky: Mají krémovou texturu a lehkou chuť. Jsou skvělé pro bábovky, které chcete udělat trochu lehčími.
  5. Pistácie: Mají jedinečnou zelenou barvu a výraznou chuť. Pistácie mohou bábovce dodat zajímavý vizuální prvek i chuť. Používejte natural pistácie, ne pražené solené.
  6. Para ořechy: Mají výraznou chuť a jsou výživné. Hodí se do bábovek, které potřebují něco výraznějšího. Můžete je použít až na samotnou dekoraci.

Pokud máte rádi jemnější chuť, můžete použít lískové ořechy nebo mandle. Pokud hledáte výraznější chuť, pak jsou vlašské nebo para ořechy skvělou volbou. Nebo si můžete smíchat různé druhy ořechů pro zajímavou kombinaci – záleží jen a jen na vás, které ořechy preferujete nebo máte právě k dispozici.

Napsat komentář