Salát z pekingského zelí je chutná a osvěžující předkrmová pochoutka, která je oblíbená zejména v asijské kuchyni. Pekingské zelí, také známé jako čínské zelí, má křupavé a svěží listy, které jsou vynikajícím základem pro různé druhy salátů. Zde je jednoduchý recept na salát z pekingského zelí, který si oblíbíte a můžete jej upravit podle sebe.
Ingredience
- 1 hlávka pekingského zelí, listy nakrájené na tenké proužky
- 1/2 hrnku nakrájených okurek
- 1/2 hrnku nakrájených mrkví (pokud jsou syrové, můžete je nastrouhat)
- 1/4 hrnku nakrájené červené cibule nebo jarní cibulky
- 1/4 hrnku nasekaných lístků čerstvé máty nebo koriandru (volitelně, pro dochucení)
- 2 lžíce sójové omáčky nebo teriyaki omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rýžového octa nebo jablečného octa
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu (volitelně, pro lehce sladkou chuť)
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- Opražená sezamová semínka (volitelně, pro dochucení a dekoraci)
Postup
- Opláchněte a osušte listy pekingského zelí. Nakrájejte je na tenké proužky a dejte do mísy.
- Přidejte nakrájené okurky, nakrájené mrkve a nasekanou cibuli do mísy s pekingským zelím.
- Ve skleničce smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, ocet a med (pokud používáte). Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Zálivku zalijte na zeleninovou směs v misce a jemně promíchejte, aby byly všechny ingredience pokryty zálivkou.
- Salát nechte chvíli odpočinout, aby se chutě propojily a pekingské zelí se odleželo.
- Před podáváním můžete salát dochutit podle sebe, přidat sůl a pepř, a případně ozdobit opraženými sezamovými semínky.
Salát z pekingského zelí je vynikající volbou jako předkrm nebo lehká příloha k různým, nejen asijským, pokrmům. Můžete ho také doplnit o různé druhy bílkovin, jako jsou vařené krevety, kuřecí maso nebo tofu, aby se stal sytějším a posloužil třeba jako hlavní jídlo. Buďte kreativní a vychutnávejte si osvěžující chuť tohoto salátu z pekingského zelí.