Krémová žampionová polévka se smetanou – recept

Máte rádi houby? Vyzkoušejte recept na krémovou žampionovou polévku se smetanou. Nezapomeňte vybírat pouze čerstvé žampiony, které jsou pro chuť této polévky zásadní.

Ingredience

  • 500 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 cibule, najemno nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 3 lžíce másla
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 hrnek smetany na vaření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Čerstvá petržel nebo kopr na ozdobu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte je na středním ohni, dokud nezezlátnou a nezjemní.
  2. Přidejte nakrájené žampiony do hrnce a smažte je s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud se nezjemní a neztratí většinu svého objemu.
  3. Přisypte hladkou mouku a promíchejte, aby se žampiony dobře obalily.
  4. Postupně přilívejte zeleninový vývar za stálého míchání. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit asi 15 až 20 minut, dokud žampiony nezměknou a polévka nezhoustne.
  5. Rozmixujte polévku ručním mixérem nebo použijte stolní mixér, abyste dosáhli hladké konzistence, pokud chcete. Můžete také udělat kompromis a rozmixovat dohladka třeba jen polovinu polévky.
  6. Vraťte polévku zpět do hrnce a přilijte smetanu na vaření. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni dalších 5 minut, aby se polévka důkladně prohřála.
  7. Ochutnejte polévku a podle potřeby dosolte a dochuťte pepřem.
  8. Hotovou žampionovou polévku můžete ozdobit čerstvou petrželkou nebo koprem.

Tato žampionová polévka je jemná, krémová a plná chuti. Podávejte ji teplou a můžete ji doplnit také křupavým čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.

Výběr čerstvých žampionů je zásadní pro skvělou polévku

Při výběru žampionů se řiďte následujícími tipy, které vám pomohou vybrat ty správné.

  • Žampiony by měly mít světlou a čistou barvu. Vyhněte se žampionům s hnědými nebo nažloutlými skvrnami, což může naznačovat, že jsou příliš zralé nebo se kazí.
  • Zkontrolujte slupku žampionů. Měla by být hladká a suchá, bez vlhkosti nebo lepkavosti. Vyhněte se žampionům s mokrou nebo slizkou slupkou, což může být známka jejich zhoršujícího se stavu.
  • Žampiony by měly být pevné a pružné na dotek. Vyhněte se žampionům, které jsou měkké nebo mají zmuchlanou texturu, což může znamenat, že jsou příliš staré nebo shnilé.
  • Zkontrolujte vůni žampionů. Měla by být jemná a příjemná, s lehkým houbovým aroma. Vyhněte se žampionům s nepříjemným pachem nebo dokonce zápachem plísně.
  • Vyberte si žampiony podle velikosti, kterou preferujete. Můžete si vybrat menší žampiony pro rychlé vaření nebo větší žampiony, pokud plánujete například jejich plnění.
  • Pokud žampiony jsou již baleny, zkontrolujte, zda není v balení přítomný přílišný množství vlhkosti nebo kondenzace, což by mohlo způsobit jejich rychlou zkázu.

Pamatujte si, že žampiony mají kratší trvanlivost, takže je doporučeno je spotřebovat co nejdříve po zakoupení. Pokud není možné získat čerstvé žampiony, můžete použít také kvalitní sušené žampiony jako alternativu, případně jiné dostupné houby.

Napsat komentář