Houbová polévka – recept z čerstvých hub a s bramborami

Zde je recept na základní houbovou polévku, kterou můžete připravit s čerstvými nebo sušenými houbami podle toho, jaké máte právě po ruce. Polévku můžete samozřejmě udělat také s bramborami.

Ingredience

  • 500 g čerstvých hub (např. hříbky, žampiony, lišky)
  • 4 brambory (volitelně)
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 3 lžíce másla
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek smetany na vaření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Čerstvá petržel nebo kopr na ozdobu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Houby omyjte a nakrájejte na tenké plátky nebo kousky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte je na středním ohni dozlatova.
  3. Přidejte nakrájené houby do hrnce a osmahněte je s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud se nezjemní a neztratí většinu svého objemu.
  4. Přisypte hladkou mouku a promíchejte, aby se houby dobře obalily.
  5. Postupně přilijte zeleninový vývar za stálého míchání. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit asi 15 až 20 minut, dokud houby a případně také brambory nezměknou a polévka nezhoustne.
  6. Přilijte smetanu na vaření a dobře promíchejte. Vařte ještě asi 2 až 3 minuty, abyste zajistili, že je smetana dobře prohřátá.
  7. Ochutnejte houbovou polévku a podle potřeby dosolte a dochuťte pepřem.
  8. Hotovou houbovou polévku můžete ozdobit čerstvou petrželkou nebo koprem.

Tato houbová polévka je skvělým způsobem, jak využít sezónní houby a přinést do jídelníčku bohatou houbovou chuť. Podávejte ji teplou s čerstvým chlebem nebo třeba topinkami.

Čerstvé nebo sušené houby do polévky?

Použití čerstvých nebo sušených hub do polévky závisí na vašich preferencích a aktuální dostupnosti hub. Oba typy hub mohou dodat polévce výbornou chuť a aroma. Zde je srovnání obou možností.

Čerstvé houby

  • Výhody: Čerstvé houby mají výraznou chuť a texturu. Přidáním čerstvých hub do polévky získáte intenzivní a přirozenou houbovou chuť. Můžete vybrat různé druhy hub podle vašich preferencí.
  • Nevýhody: Čerstvé houby mohou být sezónní a místně dostupné pouze v určitém období. Některé druhy čerstvých hub mohou být dražší než sušené varianty. Navíc čerstvé houby mají kratší trvanlivost a vyžadují správné skladování a manipulaci.

Sušené houby

  • Výhody: Sušené houby jsou dlouho trvanlivé a můžete je mít po ruce po celý rok. Mají koncentrovanou chuť a aroma, které se uvolňuje během vaření. Sušené houby jsou také často cenově dostupnější než čerstvé houby.
  • Nevýhody: Sušené houby mají jinou konzistenci než čerstvé. Při vaření zpravidla změknou a mohou získat trochu gumovou konzistenci. Je také třeba pamatovat na to, že sušené houby je třeba před použitím namočit ve vodě, aby znovu nasály vodu.

Oba typy hub mohou být skvělou volbou do houbové polévky nebo omáčky. Pokud máte k dispozici čerstvé houby, tak určitě neváhejte a použijte je. Pokud není právě houbová sezóna, pak je samozřejmě jedinou volbou využití sušených hub, které právě z těchto důvodů obvykle máme v spíži.

Napsat komentář