Špenát je zdravý, chutný, a proto by byla škoda neudělat si špenátovou polévku, ke které skvěle ladí také zakysaná smetana a nějaké čerstvé pečivo. Místo čerstvého špenátu můžete použít také mražený.
Ingredience
- 500 g čerstvého špenátu (můžete také použít mražený špenát)
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 hrnek smetany na vaření (nebo mléka pro lehčí verzi)
- 1 lžička citrónové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Na ozdobu: kysaná smetana a nasekaná petrželka nebo koriandr (volitelně)
Postup
- Pokud použijete čerstvý špenát, omyjte ho důkladně pod tekoucí vodou a odstraňte tvrdé stonky. Pokud používáte mražený špenát, nechte jej rozmrazit.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte je na středním ohni, dokud nezezlátne a nezjemní.
- Přidejte špenát do hrnce a vařte ho, dokud nezměkne a nezmenší svůj objem. Čerstvý špenát by se měl vařit asi 5 až 7 minut, mražený špenát o něco déle.
- Přendejte obsah hrnce do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci. Pokud nemáte mixér, můžete použít tyčový mixér nebo jemný síto, abyste odstranili hrubší části.
- Vraťte polévku zpět do hrnce a přilijte zeleninový vývar. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte asi 10 až 15 minut, aby se všechny chutě hezky propojily.
- Přilijte smetanu na vaření (nebo mléko) a citrónovou šťávu do polévky. Dobře promíchejte a vařte ještě asi 2 až 3 minuty, abyste zajistili, že je polévka dobře zahřátá.
- Ochutnejte špenátovou polévku a případně dosolte a dochuťte pepřem podle své chuti.
- Podávejte polévku teplou. Můžete ji ozdobit lžičkou kysané smetany a posypat nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
Tato špenátová polévka je bohatá na vitamíny a minerály a má svěží příjemnou chuť. Můžete ji podávat jako předkrm nebo jako lehké hlavní jídlo s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem podle svého výběru.
Jaké vitamíny a minerály obsahuje špenát
Špenát je zelenina, která je bohatá na různé vitamíny a minerály. Zde je seznam klíčových živin obsažených ve špenátu.
- Špenát obsahuje vysoké množství vitamínu A, který je důležitý pro zdraví očí, imunitního systému a správný růst a vývoj.
- Špenát je také dobrým zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitní systém, zdravou kůži a tkáně, a pomáhá tělu absorbovat železo.
- Tato zelenina obsahuje významné množství vitamínu K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí.
- Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové, která je důležitá zejména pro těhotné ženy, protože podporuje správný vývoj plodu.
- I když špenát obsahuje železo, je třeba poznamenat, že jeho obsah není tak vysoký, jak se kdysi myslelo a myslel si to také pepek námořník, nebo spíš jeho tvůrci. Přesto může být součástí stravy pro zajištění dostatečného příjmu železa.
- Špenát obsahuje také draslík, který je důležitý pro udržení rovnováhy tekutin v těle a podporu správné funkce svalů a nervů.
Konzumace špenátu může přinést mnoho prospěšných živin do vaší celkové stravy. Je však důležité si uvědomit, že obsah živin se může lišit v závislosti na způsobu přípravy a vaření špenátu.