Domácí bageta + recept na francouzskou, italskou i veganskou bagetu

Domácí bageta je lahodn0 a čerstvé pečivo, které si můžete jednoduše připravit doma. Zde je recept na přípravu domácí bagety, případně menších bagetek. Můžete udělat různě velké a přidat také koření podle sebe. Níže jsou pak tipy na francouzskou, italskou nebo třeba veganskou bagetu podle toho, jak si ji obložíte.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 7 g suchého droždí
  • 350 ml teplé vody
  • Olivový olej (pro potření povrchu)
  • Volitelně česnek, koření podle chuti

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr.
  2. V menší misce rozmíchejte suché droždí ve teplé vodě a nechte pár minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
  3. Přidejte směs s droždím do mísy s moukou a dobře promíchejte, dokud nedostanete vláčné těsto.
  4. Přeneste těsto na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho po dobu asi 10 minut, dokud se nestane pružným a hladkým.
  5. Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, nebo dokud se nezdvojnásobí od oka objem.
  6. Předehřejte troubu na 220 °C.
  7. Vyndejte kynuté těsto z mísy na pomoučenou pracovní plochu a opatrně ho vyklepejte, aby se odstranil přebytečný vzduch.
  8. Těsto rozdělte na dvě části a každou část vyválejte do podlouhlého tvaru – bagetového tvaru. Podle sebe a svého záměru můžete udělat také menší domácí bagetky.
  9. Položte bagety na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě chvíli odpočinout.
  10. Potřete bagety olivovým olejem, který dodá povrchu křupavost.
  11. S ostrým nožem udělejte na povrchu baget několik šikmých řezů.
  12. Pečte bagety v předehřáté troubě asi 20 až 25 minut, nebo dokud nezískají zlatavou barvu a nezní dutě, když na ně zaklepete.
  13. Nechte bagety vychladnout na mřížce.

Domácí bagety jsou skvělé jako příloha k různým jídlům, jako základ pro obloženou bagetu. Nebo je můžete prostě rozkrojit a potřít máslem s jahodovou marmeládou.

Tipy, jak dokonale obložit domácí bagetu

Bagetu lze obložit mnoha různými způsoby a přizpůsobit ji vašim chutím a preferencím. Zde je několik nápadů, jak můžete bagetu obložit. Samozřejmě se zde fantazii meze nekladou a je to vlastně jen a jen na vás.

Tradiční francouzská bageta

  • Plátky šunky, salámu nebo paštiky.
  • Plátky sýra (například ementál, gruyère nebo brie).
  • Kousky čerstvého zeleného salátu nebo baby špenátu.
  • Plátky nakládané okurky nebo čerstvé rajčatové plátky.
  • Dresink nebo máslo na dochucení.

Italská bageta

  • Plátky parmské šunky, salámu nebo mortadely.
  • Plátky mozzarelly, nebo parmazánu.
  • Plátky rajčat nebo sušených rajčat.
  • Čerstvá bazalka nebo petrželka.
  • Olivový olej nebo balsamico ocet pro dochucení.

Veganská bageta

  • Plátky pečeného tofu nebo humusu.
  • Plátky avokáda nebo nakrájeného vypeckovaného olivového salátu.
  • Plátky zelené papriky nebo okurky.
  • Čerstvé bylinky, jako je koriandr nebo petrželka.
  • Veganská majonéza nebo tahini pro dochucení.

Bageta s kuřecím nebo křupavým kuřecím

  • Plátky grilovaného nebo pečeného kuřecího masa.
  • Plátky slaniny nebo křupavého kuřecího.
  • Listy ledového salátu nebo rukoly.
  • Plátky rajčat nebo nakládané okurky.
  • Majonéza, hořčice nebo BBQ omáčka pro dochucení.

Bageta s mořskými plody

  • Plátky uzeného lososa, tuňáka nebo krevet.
  • Plátky avokáda nebo krabího masa.
  • Nakrájené červené cibule nebo kapary.
  • Čerstvá kopřiva nebo koriandr.
  • Citronový dresink nebo remuláda pro dochucení.

Můžete experimentovat s různými kombinacemi ingrediencí a vytvářet vlastní oblíbené bagetové sendviče. Důležité je, aby byly ingredience čerstvé a kvalitní.

Napsat komentář