Pravý ruský masový boršč recept

Ruský boršč je tradiční polévka, která pochází z ruské kuchyně. Zde je recept na pravý ruský masový boršč, který je nejlepší v chladnějších dnech. Skvěle zasytí i zahřeje.

Ingredience

  • 500 g hovězího masa (např. hovězí kližky nebo hovězí hrudí)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
  • 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 řepa, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na tenké proužky
  • 1 konzerva rajčat (400 g)
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného majoránky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 litr vývaru (hovězí, kuřecí nebo zeleninový)
  • 2 lžíce čerstvého citronového šťávy
  • kysaná smetana a čerstvá petrželka na ozdobu

Postup

  1. V hrnci zahřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a osmahněte ho krátce také.
  2. Přidejte hovězí maso a opékejte ho, dokud nezezlátne ze všech stran.
  3. Přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, brambory, řepu, zelenou papriku) a rajčata z konzervy. Promíchejte.
  4. Přidejte ocet, cukr, sůl, pepř, kmín, majoránku a tymián. Promíchejte a nechte vařit asi 5 minut.
  5. Přidejte vývar a přiveďte polévku k varu. Poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 1 až 2 hodiny, dokud maso a zelenina nezměknou.
  6. Přidejte citronovou šťávu a dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
  7. Servírujte boršč s lžící kysané smetany a posypaný čerstvou petrželkou.

Ruský masový boršč může být podáván s čerstvým chlebem nebo knedlíkem.

Historie ruského boršče

Ruský boršč je ikonická ruská polévka, která má hluboké kořeny v ruské kuchyni a kultuře. Jeho tradice sahá až do 18. století a od té doby se stal oblíbeným jídlem v Rusku i v mnoha dalších zemích.

Boršč je známý pro svou bohatou a sytou chuť, která je vytvořena kombinací různých ingrediencí, jako je hovězí maso, zelenina, koření a často také řepa, která dodává polévce charakteristickou červenou barvu. V každé ruské rodině může existovat vlastní rodinný recept na boršč, který se často předává z generace na generaci.

Boršč je také často spojován s ruskými tradicemi a oslavami, jako je například oslava Maslenitsy (Masopust), kdy se konzumuje hojně na různých jarmarcích a slavnostech. Je to také jedno z nejoblíbenějších jídel na ruské vánoční stolování.

Každý region a každá rodina v Rusku může mít svou vlastní variantu boršče, která se liší ingrediencemi a přípravou. Každopádně je to jedno z nejvýraznějších a nejoblíbenějších jídel v ruské kuchyni, které si získalo své místo nejen v ruské kuchyni, ale i v mezinárodním kulinářském povědomí.

Napsat komentář