Cibulová marmeláda z červené cibule – recept

Cibulová marmeláda z červené cibule je sladko-slaná delikatesa, kterou lze použít jako doplněk k různým pokrmům a poslouží skvěle také jako dip nebo taková studená omáčka k masu. Má výraznou cibulovou chuť s lehkým sladkým nádechem.

Ingredience

  • 4 středně velké červené cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 1/4 hrnku másla
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku octa (červený vinný ocet)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte máslo na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte je vařit asi 15 minut za občasného míchání, dokud nezmění barvu na hnědou a nezačne lehce karamelizovat.
  2. Přidejte do cibulové směsi hnědý cukr a vinný ocet. Pokračujte v míchání a vařte asi 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs se nezahustí.
  3. Ochutnejte cibulovou marmeládu a přidejte sůl a pepř podle chuti. Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat více pepře.
  4. Nechte cibulovou marmeládu vařit asi 5 až 10 minut, dokud nedosáhne požadované konzistence – má být hustá, ale stále měkká.
  5. Po uvaření přelijte cibulovou marmeládu do sklenic nebo nádob na uchovávání a nechte ji vychladnout.

Cibulovou marmeládu lze použít jako předkrm na tousty nebo jako doplněk k sýrům i masu. Tato sladko-slaná chuť cibulové marmelády dokáže skvěle doplnit chutě jiných pokrmů a dodat jim ten správný šmrnc.

Napsat komentář