Cizrnová pomazánka je chutná a zdravá. Můžete ji podávat jako zdravější variantu na chlebíčky, tousty nebo i jako skvělou ingredienci do sendvičů. Tato pomazánka z cizrny je opravdu delikátní a mimo to obsahuje také spoustu bílkovin a vlákninu.
Ingredience
- 1 plechovka cizrny (cca 400 g), dobře opláchnutá a scezená cizrna
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
- 2 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- 1/2 lžičky mletého kmínu (nepovinné)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Do mixéru nebo food procesoru přidejte dobře opláchnuté a scezené cizrny.
- Přidejte prolisovaný česnek, tahini pastu, olivový olej a šťávu z citronu.
- Přidejte mletý kmín, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti.
- Mixujte všechny ingredience dohladka, dokud nezískáte hladkou pomazánku. Pokud je pomazánka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo olivového oleje.
- Ochutnejte a podle potřeby pomazánku dochuťte solí a pepřem podle svých preferencí.
- Cizrnovou pomazánku podávejte s pečivem.
- Podle sebe můžete pomazánku ozdobit nasekanou petrželkou nebo koriandrem pro další chuť a jako hezkou ozdobu.
Cizrnová pomazánka je bohatá na bílkoviny, zdravé tuky a má vynikající chuť. Můžete si ji upravit podle svých preferencí přidáním dalších bylinek, koření nebo třeba oliv nebo čerstvých bylinek.