Nejlepší domácí veka na chlebíčky – recept

Domácí veka na chlebíčky je skvělým způsobem, jak připravit čerstvé a chutné pečivo, který můžete použít jako skvělý základ pro domácí chlebíčky nebo sendviče. Pokud máte prostor, tak rozhodně neváhejte a zkuste tuto domácí veku.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 300 ml teplé vody
  • 30 ml oleje

Postup

  1. Příprava kvásku:
    • Ve sklenici smíchejte teplou vodu a cukr, dokud se cukr úplně nerozpustí.
    • Přidejte sušené droždí a nechte ho asi 5 minut odpočívat, dokud nezačne pracovat a vytvářet pěnu na povrchu. Tak poznáte, že je droždí aktivní.
  2. Příprava těsta:
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku a sůl.
    • Přidejte aktivovaný kvásek a olej.
    • Pečlivě promíchejte a vytvořte těsto.
  3. Vypracování těsta:
    • Přenesete těsto na pomoučený povrch a začněte ho hníst. Hněťte těsto asi 10 minut, dokud se nestane pružným a hladkým. Přidávejte trochu mouky, pokud je těsto příliš lepkavé.
    • Vytvarujte těsto do koule.
  4. Kynutí:
    • Vložte těsto zpět do mísy a přikryjte čistou utěrkou nebo víkem.
    • Nechte těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny nebo dokud se zhruba nezdvojnásobí.
  5. Formování veky:
    • Po prvním kynutí vyndejte těsto z mísy a znovu ho rukama prohněťte, aby se odstranily vzduchové bublinky.
    • Vytvarujte těsto do tvaru bochníku a položte ho na plech vyložený pečícím papírem.
    • Přikryjte těsto čistou utěrkou nebo plastovým víkem a nechte ho kynout hodinu.
  6. Pečení:
    • Předehřejte troubu na 180 °C.
    • Po druhém kynutí můžete těsto potřít vodou, což mu dodá krásnou kůrku během pečení.
    • Pečte veku asi 25 až 30 minut, dokud není hezky dozlatova.
  7. Vychladnutí:
    • Po upečení nechte veku vychladnout na mřížce před jejím krájením.

Tímto způsobem připravená domácí veka je skvělým základem pro chlebíčky nebo sendviče. Je chutná, čerstvá a bez zbytečných konzervantů.

Napsat komentář