Bramborová pomazánka – recept na chlebíčky + tipy na obložení

Lahodná a tradiční bramborová pomazánka je skvělou volbou pro přípravu chutných, obložených chlebíčků. Zde je jednoduchý recept na bramborovou pomazánku, se kterou můžete skvěle kombinovat také další ingredience.

Ingredience

  • 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kousky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky nebo pažitky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Brambory dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby je zakrývala. Přidejte špetku soli.
  2. Brambory vařte na středním plameni, dokud nejsou měkké a lze je snadno propíchnout vidličkou (asi 15 až 20 minut).
  3. Mezitím připravte česnek. Jemně ho nasekejte.
  4. Poté, co jsou brambory uvařené, sceďte je a přendejte zpět do hrnce.
  5. Přidejte máslo a rozmačkejte brambory dohladka pomocí vidličky nebo mačkátka na brambory (šťouchadla).
  6. Přidejte zakysanou smetanu a jemně nasekaný česnek. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  7. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
  8. Přidejte jemně nasekanou petrželku nebo pažitku a opět promíchejte.
  9. Bramborovou pomazánku nechte vychladnout.
  10. Nakrájejte chlebíčky na plátky a pomazánku nanesete na jednotlivé plátky veky nebo jiného pečiva.
  11. Chlebíčky můžete dále ozdobit čerstvou zeleninou, kousky sýra, salátem nebo bylinkami podle vašeho gusta.

Bramborová pomazánka je skvělá samotná nebo v kombinaci s dalšími ingrediencemi na chlebíčcích. Můžete si s ní pohrát a přidat do ní například křupavé slaninové kousky, kyselé okurky nebo kousky cibule či mrkve pro další chutě navíc.

Tipy na obložené chlebíčky s bramborovou pomazánkou

Kombinace bramborové pomazánky s různými dalšími ingrediencemi může vytvořit chutné a atraktivní obložené chlebíčky. Zde je několik tipů na varianty, které můžete vyzkoušet.

Bramborová pomazánka, šunka, salám

  • Na plátek veky nebo chleba dejte vrstvu bramborové pomazánky.
  • Položte šunku nebo salám podle vlastního výběru.
  • Přidejte na plátky nakrájenou kyselou okurku a papriku.
  • Můžete přidat petrželku nebo čerstvý kopr.

Bramborová pomazánka s uzeným lososem

  • Na plátek veky nebo chleba nanesete vrstvu bramborové pomazánky.
  • Na vrch rozprostřete plátek uzeného lososa.
  • Přidejte plátky okurky, kousky červené cibule a nasekanou pažitku.
  • Lehce osolte a opepřete podle chuti.

Bramborová pomazánka s vlašskými ořechy a medem

  • Nanesete vrstvu bramborové pomazánky na plátek veky nebo chleba.
  • Posypte na ni nasekané vlašské ořechy.
  • Pokapejte medem a přidejte špetku skořice pro dochucení.

Bramborová pomazánka se slaninou a avokádem

  • Nanesete vrstvu bramborové pomazánky na plátek veky nebo chleba.
  • Na ni přidejte křupavé plátky opražené slaniny.
  • Přidejte plátky avokáda a pokapejte citronovou šťávou.
  • Dochuťte solí a pepřem.

Bramborová pomazánka se smaženou cibulkou a sýrem

  • Nanesete vrstvu bramborové pomazánky na plátek veky nebo chleba.
  • Na ni přidejte smaženou cibulku, kterou jste osmažili do zlatova.
  • Přidejte plátky sýra podle vašeho výběru (např. eidam, čedar nebo gouda).
  • Podávejte teplé nebo nechte sýr ztuhnout a podávejte jako studený chlebíček.

Bramborová pomazánka s cherry rajčátky a bazalkou

  • Nanesete vrstvu bramborové pomazánky na plátek veky nebo chleba.
  • Přidejte do ní rozpůlená cherry rajčátka.
  • Posypte čerstvou nasekanou bazalkou a pokapejte olivovým olejem.
  • Dochutíte solí a pepřem.

Můžete si přizpůsobit tyto recepty podle svých chutí a preferencí. Experimentujte s různými ingrediencemi a vytvořte si své vlastní oblíbené kombinace obložených chlebíčků s bramborovou pomazánkou.

Bonus: Hladká bramborová pomazánka

Tato lahodná a chutná bramborová pomazánka je velice oblíbená a skvěle se hodí i na chlebíčky nebo třeba na jednohubky. Je skvělá v kombinaci s jakýmkoliv čerstvým pečivem a pokud vám zbydou brambory, tak toto je skvělý způsob, jak je využít.

Ingredience

  • 2 středně velké uvařené brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo smetany ke šlehání
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Další koření podle chuti

Postup

  1. Uvařené brambory nakrájejte na menší kostičky.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a na nízkém ohni osmahněte prolisovaný česnek asi 1 minutu, dokud nezačne hezky vonět.
  3. Přidejte uvařené brambory a osmahněte je v másle asi 2 až 3 minuty. Brambory by měly lehce zhnědnout.
  4. Přidejte zakysanou smetanu nebo smetanu ke šlehání a dobře promíchejte. Vařte ještě asi 2 až 3 minuty, dokud se všechny ingredience nespojí a směs se nezahřeje.
  5. Bramborovou směs dejte do mixéru a mixujte dohladka, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci bramborové pomazánky.
  6. Dochuťte podle potřeby solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  7. Bramborovou pomazánku podávejte na plátku chleba, veku nebo rohlíky nakrájené na kolečka jako jednohubky. Například chlebíčky s touto bramborovou pomazánkou jsou opravdu luxusní.
  8. Podle svého uvážení ozdobte pomazánku nasekanou petrželí nebo koprem.

Zkuste tento základní recept na bramborovou pomazánku, kterou můžete upravit podle svých preferencí přidáním dalších ingrediencí, jako jsou bylinky, koření, strouhaný sýr nebo třeba osmahnutá cibulka.

Napsat komentář