Išelské dortíčky – recept na klasické vánoční cukroví

Chcete na Vánoce připravit Išelské dortíčky (Bad Ischler Törtchen) resp. Išelské cukroví nebo koláčky? Skvělá volba, protože toto cukroví je opravdu luxusní a každého na vánočním stole potěší. Toto ischelské cukroví se skládá ze dvou „sušenek“ spojených náplní z meruňkové nebo jiné marmelády a překrytých čokoládovou glazurou. Přinášíme vám tento vynikající recept, který byste měli mít na Vánoce vždy po ruce.

Ingredience

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
  • Skořice (podle chuti)

Náplň:

  • Meruňková marmeláda (nebo jiná marmeláda podle vaší chuti)

Čokoládová glazura:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce másla

Na ozdobení:

  • Loupané mandle, strouhaný kokos podle chuti

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, máslo, cukr, žloutek, vanilkový cukr, sůl a skořici. Těsto by mělo být kompaktní a hladké. Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici asi 30 až 60 minut.
  2. Troubu zapněte a předehřejte na 180 °C.
  3. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 3 mm. Vykrajujte z něj tvary podle vašeho výběru. Klasické tvary jsou kruhy, čtyřlístky nebo třeba srdce.
  4. Vykrojené tvary skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut, nebo dokud nejsou tvary upečené dozlatova.
  5. Po upečení nechte sušenky vychladnout a můžete se pustit do slepování išelských dortíčků. Jednu sušenku potřete meruňkovou nebo jinou marmeládou a přilepte k ní druhou sušenku.
  6. V hrníčku nebo ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření (nebo jinou čokoládu s vyšším obsahem kakaa) s máslem. Potřete nebo polévejte čokoládovou glazurou jednotlivé išelské cukroví.
  7. Nechte cukroví ztuhnout a uschovávejte v suchu a ideálně na chladnějším místě.

Tímto způsobem si můžete připravit tradiční išelské cukroví (dortíčky), které vyniká skvělou kombinací lahodného těsta, sladké meruňkové náplně a čokoládové glazury. Toto cukroví navíc vypadá na vánočním stole krásně a doslova vybízí k ochutnání.

Napsat komentář