Meruňková marmeláda – recept

Tradiční a oblíbená meruňková marmeláda je skvělým způsobem, jak zachovat chutné meruňky na delší dobu a podle chuti si tuto marmeládu dát třeba na čerstvé pečivo, ale klidně také použít jako skvělou ingredienci třeba při pečení moučníků a dortů. Navíc se díky tomuto receptu zbavíte částečně úrody meruněk.

Ingredience

  • 1 kg meruněk
  • 400 g cukru (množství cukru lze upravit podle chuti a sladkosti meruněk)
  • Šťáva z 1 citronu (pro zvýraznění chuti a konzervaci)

Postup

  1. Meruňky omyjte, oloupejte, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky.
  2. V hrnci smíchejte nakrájené meruňky s cukrem, šťávou z citronu. Nechte směs zhruba 30 minut odpočinout, aby meruňky pustily šťávu.
  3. Hrnec dejte na střední oheň a začněte směs vařit. Vařte asi 30 minut za stálého míchání, dokud meruňková marmeláda nezhoustne.
  4. Během vaření odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu marmelády.
  5. Když je marmeláda hustá a dosáhla vhodné konzistence, můžete provést zkoušku tak, kápnete trochu marmelády na studený talířek. Když marmeláda ztuhne a zůstane na talíři, je hotová.
  6. Hotovou meruňkovou marmeládu dejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je pevně. Otočte sklenice dnem nahoru a nechte je vychladnout.
  7. Skladujte sklenice s meruňkovou marmeládou na chladném a suchém místě. Takto vám vydrží až několik měsíců.

Napsat komentář