Římský salát – recept s parmezánem nebo pecorinem

Římský salát neboli “Salata Romana” je tradiční italský salát, který má bohatou chuť díky kombinaci různých ingrediencí. Tento salát je oblíbený v Itálii a můžete ho najít i v různých restauracích po celém světě. Připravte si tento římský salát podle základního receptu i vy. Je vážně skvělý!

Ingredience

  • 1 hlávka salátového zelí (nejčastěji římský salát nebo ledový salát), nasekaná nebo natrhaná na menší kusy
  • 1/2 hrnku strouhaného parmezánu nebo pecorina (italský ovčí sýr)
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané nebo nastrouhané (nepovinné, podle chuti)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

  1. V malé misce smíchejte citronovou šťávu, olivový olej, dijonskou hořčici, jemně nasekaný nebo nastrouhaný česnek (pokud používáte) a špetku soli a pepře. Důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  2. V míse smíchejte nasekané zelí a strouhaný parmezán nebo pecorino.
  3. Přelijte citronovo-olivovou zálivku přes zelí a sýr. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience potáhly zálivkou a byly rovnoměrně pokryty chutí.
  4. Nechte salát odpočinout v lednici asi 30 minut, aby se chutě propojily a salát trochu změkl.
  5. Před podáváním můžete salát ještě ozdobit několika plátky parmezánu nebo lístky čerstvé bazalky.

Římský salát je vynikající jako předkrm nebo jako příloha k italským jídlům, jako jsou těstoviny, pizzy nebo grilovaná masa. Je to osvěžující a chutná kombinace zeleniny, sýra a lahodné citronovo-olivové zálivky.

Napsat komentář