Domácí pizza – recept s rajčatovým základem k vašim úpravám

Zde je skvělý recept na domácí pizzu s rajčatovým základem. Podle sebe pak můžete tuto pizzu jakkoliv vyladit třeba šunkou, sýrem, kukuřicí, nebo kuřecím masem. Záleží jen a jen na vás.

Ingredience

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky instantního droždí
  • 180 ml teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje

Náplň

  • 200 ml rajčatového přírodního pyré
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Náplň dle preference (např. sýr, šunka, kuřecí maso, zelenina, houby, olivy atd.)

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí. Přidejte teplou vodu a olivový olej.
  2. Hladkou těsto v míse dobře propracujte, dokud nezískáte elastické a nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
  3. Přikryjte misku utěrkou nebo fólií a nechte těsto vykynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, dokud se zhruba nezdvojnásobí objem.
  4. Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte rajčatové pyré, olivový olej, nasekaný česnek, sušený oregano, sůl a pepř.
  5. Rozehřejte troubu na teplotu okolo 220 °C.
  6. Vytáhněte těsto a rozdělte ho na dvě stejně velké části. Každou část vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát, který bude tvořit korpus pizzy.
  7. Přeneste korpusy na plech vyložený pečicím papírem nebo do olejem vymazaného plechu.
  8. Namažte korpusy připravenou rajčatovou náplní a posypte je oblíbenými ingrediencemi (sýrem, šunkou, zeleninou, atd.).
  9. Pečte pizzu v předehřáté troubě asi 12 až 15 minut, dokud není korpus zlatavý a křupavý a náplň rozehřátá a rozteklá.
  10. Vyjměte pizzu z trouby, nechte ji chvíli vychladnout a poté si můžete pochutnat na výborné domácí pizze.

Pizza a trocha historie o tomto italském koláči

Pizza má původ v Itálii a její historie sahá až do starověku. První podobu pizzy lze najít již v starověkém Řecku a starověkém Římě. Tyto pizzy byly vyráběny na plochém pečicím kamenu a byly obloženy různými ingrediencemi, jako byly sýry, olivy, bylinky a med.

Avšak moderní forma pizzy, jak ji dnes známe, se vyvinula v Neapoli v Itálii. V 18. století se zde začaly pečené placky s různými ingrediencemi nazývat “pizza”. Tradiční neapolská pizza má tenký, křupavý korpus s okraji vzdušnými a lehce spálenými.

Popularita pizzy se postupně rozšířila po celé Itálii a následně i do celého světa. V 19. století se pizzérií začalo objevovat v amerických městech s italskou populací, zejména v New Yorku a Chicagu. V USA se pizza stala velmi populární a rozvinula se zde také řada různých stylů, jako například New York-style pizza a Chicago deep-dish pizza.

Dnes je pizza oblíbeným jídlem po celém světě a existuje mnoho různých variant a stylů. Její jednoduchost, výrazná chuť a možnost kombinovat různé ingredience dělá z pizzy univerzální a oblíbenou pochoutku.

Napsat komentář