Zde je skvělý recept na domácí pizzu s rajčatovým základem. Podle sebe pak můžete tuto pizzu jakkoliv vyladit třeba šunkou, sýrem, kukuřicí, nebo kuřecím masem. Záleží jen a jen na vás.
Ingredience
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky instantního droždí
- 180 ml teplé vody
- 1 lžíce olivového oleje
Náplň
- 200 ml rajčatového přírodního pyré
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- Náplň dle preference (např. sýr, šunka, kuřecí maso, zelenina, houby, olivy atd.)
Postup
- V míse smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí. Přidejte teplou vodu a olivový olej.
- Hladkou těsto v míse dobře propracujte, dokud nezískáte elastické a nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
- Přikryjte misku utěrkou nebo fólií a nechte těsto vykynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, dokud se zhruba nezdvojnásobí objem.
- Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte rajčatové pyré, olivový olej, nasekaný česnek, sušený oregano, sůl a pepř.
- Rozehřejte troubu na teplotu okolo 220 °C.
- Vytáhněte těsto a rozdělte ho na dvě stejně velké části. Každou část vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát, který bude tvořit korpus pizzy.
- Přeneste korpusy na plech vyložený pečicím papírem nebo do olejem vymazaného plechu.
- Namažte korpusy připravenou rajčatovou náplní a posypte je oblíbenými ingrediencemi (sýrem, šunkou, zeleninou, atd.).
- Pečte pizzu v předehřáté troubě asi 12 až 15 minut, dokud není korpus zlatavý a křupavý a náplň rozehřátá a rozteklá.
- Vyjměte pizzu z trouby, nechte ji chvíli vychladnout a poté si můžete pochutnat na výborné domácí pizze.
Pizza a trocha historie o tomto italském koláči
Pizza má původ v Itálii a její historie sahá až do starověku. První podobu pizzy lze najít již v starověkém Řecku a starověkém Římě. Tyto pizzy byly vyráběny na plochém pečicím kamenu a byly obloženy různými ingrediencemi, jako byly sýry, olivy, bylinky a med.
Avšak moderní forma pizzy, jak ji dnes známe, se vyvinula v Neapoli v Itálii. V 18. století se zde začaly pečené placky s různými ingrediencemi nazývat “pizza”. Tradiční neapolská pizza má tenký, křupavý korpus s okraji vzdušnými a lehce spálenými.
Popularita pizzy se postupně rozšířila po celé Itálii a následně i do celého světa. V 19. století se pizzérií začalo objevovat v amerických městech s italskou populací, zejména v New Yorku a Chicagu. V USA se pizza stala velmi populární a rozvinula se zde také řada různých stylů, jako například New York-style pizza a Chicago deep-dish pizza.
Dnes je pizza oblíbeným jídlem po celém světě a existuje mnoho různých variant a stylů. Její jednoduchost, výrazná chuť a možnost kombinovat různé ingredience dělá z pizzy univerzální a oblíbenou pochoutku.