Minestrone – recept na klasickou italskou polévku

Minestrone je italská zeleninová polévka, která je obvykle připravována s různými druhy zeleniny, fazolemi, těstovinami a bylinkami. Zde je základní recept na minestrone, která je opravdu skvělá a bude vám moc chutnat.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 středně velké mrkve, nakrájené na kolečka
  • 2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky
  • 1 středně velká cuketa, nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 400 g loupaných rajčat (z konzervy)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 g fazolí (např. červené nebo bílé fazole), předem uvařených nebo z plechovky
  • 100 g menších těstovin (např. krátké těstoviny, peřinky)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky (např. bazalka, oregano) pro dochucení
  • Parmezán na posypání (volitelně)

Postup

  1. V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova.
  2. Přidejte mrkev, brambory, cuketu a papriku. Orestujte zeleninu asi 5 minut, aby změkla.
  3. Přidejte loupaná rajčata, zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte vařit asi 15 až 20 minut, dokud se zelenina dokonale uvaří.
  4. Přidejte předem uvařené fazole a těstoviny. Vařte podle návodu na balení těstovin, dokud nejsou al dente.
  5. Ochutnejte polévku a případně dochuťte solí a pepřem. Přidávejte čerstvé bylinky podle chuti.
  6. Podávejte horkou minestrone posypanou strouhaným parmezánem.

Minestrone je skvělá polévka plná chuti a výživných ingrediencí. Můžete ji také libovolně upravovat podle svých preferencí tím, že přidáte další zeleninu, jako je třeba kapusta, špenát, fazolové lusky nebo brokolice. Užijte si tuto chutnou a zdravou italskou specialitu.

Minestrone – klasická italská polévka s historií

Minestrone je klasická italská polévka, jejíž historie sahá až do starověku. Původně byla minestrone jednoduchá zeleninová polévka, kterou připravovali rolníci ze sezonních surovin, které měli po ruce. Postupem času se však recept na minestrone vyvíjel a byl obohacován o další ingredience.

Minestrone se stala populární v Itálii již ve středověku a byla oblíbenou ve městech i na venkově. Byla to polévka, která se připravovala s různými druhy zeleniny, luštěninami, těstovinami a bylinkami. Byla ceněna pro svou výživnost a schopnost zasytit. Tradičně se vařila s vývarovým základem a často byla zahušťována chlebem nebo rýží.

Díky své jednoduchosti a možnosti využití sezonních surovin se minestrone stala oblíbenou domácí polévkou a také součástí italské kuchyně. Existuje mnoho variant receptů na minestrone, které se liší podle regionu a rodinných tradicí. Každý kuchař má svůj vlastní způsob přípravy a svobodu přizpůsobit polévku dle vlastních chutí a právě dostupných surovin.

Dnes je minestrone oblíbená po celém světě a je často servírována jako hlavní jídlo. Je to chutná, výživná a zdravá polévka, která je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Je také skvělým způsobem, jak využít sezonní zeleninu a získat v jednom jídle mnoho různých chutí a ingrediencí, hlavně zeleniny.

Napsat komentář