Boloňské špagety – recept s omáčkou bolognese jak má být

Boloňské špagety jsou klasické italské jídlo, které se skládá ze špaget a bohaté omáčky bolognese s mletým masem. Zde je recept na italské boloňské špagety, které si nyní můžete udělat sami doma. Nezapomeňte na kvalitní špagety a mleté maso.

Ingredience

  • 250 g špaget
  • 400 g mletého hovězího masa (nebo kombinace hovězího a vepřového)
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 1 středně velká mrkev, nastrouhaná
  • 1 stonkový celer, na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 400 g strouhaných rajčat (z konzervy nebo čerstvých)
  • 200 ml hovězího vývaru (nebo zeleninového vývaru)
  • 50 ml červeného vína (volitelné)
  • 2 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného bazalku
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Olivový olej pro smažení

Postup

  1. Ve velké pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a nakrájený celer. Smažte zeleninu asi 5 minut, dokud se zjemní.
  2. Přidejte jemně nasekaný česnek a smažte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
  3. Přidejte mleté maso do pánve a smažte ho, dokud se zhnědne a zcela uvaří.
  4. Přidejte strouhaná rajčata, rajčatový koncentrát, sušený oregano a bazalku. Dobře promíchejte.
  5. Přidejte hovězí vývar a červené víno (pokud používáte). Přiveďte omáčku k varu, snižte teplotu a nechte ji vařit na mírném ohni po dobu přibližně 1-2 hodin. Bolognese omáčka se vaří pomalu, aby se chutě propojily a omáčka zhoustla. Občas omáčku promíchejte.
  6. Mezitím uvařte špagety podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente, tedy na skus. Opláchněte je studenou vodou, aby se zastavilo vaření.
  7. Omáčku ochutnejte a případně ji dochuťte solí a černým pepřem podle své chuti.
  8. Bolognese omáčku podávejte s vařenými těstovinami (např. tagliatelle, spaghetti nebo penne). Můžete ji také posypat strouhaným parmazánem nebo nasekanou petrželkou.

Bolognese omáčka je lahodná a univerzální, můžete ji použít nejen pro boloňské špagety, ale také jako náplň do lasagní, přidat ji na pizzu nebo ji podávat s různými druhy těstovin.

Boloňské špagety mají svůj původ v italském městě Bologna

Věděli jste, že boloňské špagety mají svůj původ v italském městě Bologna, které se nachází v regionu Emilia-Romagna? Tento pokrm je tradiční italskou specialitou a jeho historie sahá až do 18. století.

Původně se boloňské špagety nazývaly “ragù alla bolognese” nebo jednoduše “ragù”. Ragù je termín pro hustou masovou omáčku, která se vaří dlouhou dobu a je často připravována s mletým masem, zeleninou a rajčaty.

Boloňské špagety získaly svou popularitu díky italské kuchyni, která se rozšířila po celém světě. V různých zemích se mohou recepty na boloňské špagety mírně lišit, ale základní složky jako mleté maso, rajčata, cibule a bylinky zůstávají stejné.

V roce 1982 byla v Bologni založena organizace “Accademia Italiana della Cucina”, která se zavázala chránit a udržovat autentické italské recepty. V jejich oficiálním receptu na boloňské špagety se uvádí, že omáčka by měla obsahovat mleté hovězí maso, cibuli, mrkev, stonky celeru, rajčata, víno, mléko, olivový olej, sůl, pepř a česnek.

Dnes jsou boloňské špagety oblíbené po celém světě a jsou jedním z nejznámějších italských pokrmů. Jejich chuťový a bohatá omáčka z mletého masa je oblíbená mezi milovníky italské kuchyně.

Napsat komentář