Tyto vynikající bezlepkové muffiny jsou vhodné pro lidi s celiakií nebo citlivostí na lepek. Zkuste tento hrnkový recept, který vám přípravu bezlepkových muffinů zjednoduší a výsledek bude stát za to, protože jsou opravdu skvělé.
Ingredience
- 2 hrnky bezlepkové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva bez lepku
- Špetka soli
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku másla, rozpuštěného a zchladlého
- 2 velká vejce
- 1 hrnek mléka (lze použít i rostlinné mléko)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Podle chuti kousky ovoce, čokoládové kousky nebo to, co máte rádi
Postup
- Předehřejte si nejprve troubu na 180 °C, připravte si muffinovou formu vyloženou papírovými košíčky a můžete se pustit do bezlepkového těsta na muffiny.
- Ve větší míse smíchejte suché ingredience: bezlepkovou mouku, prášek do pečiva, sůl a krystalový cukr.
- V jiné misce rozšlehejte vejce, přidejte rozpuštěné a zchladlé máslo, mléko, vanilkový extrakt a vše spolu dobře promíchejte.
- Postupně přidejte suché ingredience do tekuté směsi. Zamíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek. Vše musí být hezky propojeno.
- Pokud chcete, můžete do těsta přidat také kousky ovoce, čokoládové kousky nebo cokoliv jiného, co se do muffinů hodí a máte rádi.
- Naplňte připravené košíčky ve formě těstem do 3/4 jejich objemu, aby při pečení těsto nevyteklo.
- Pečte bezlepkové muffiny v předehřáté troubě po dobu přibližně 20 minut, nebo dokud nejsou vršky naskočené a lehce popraskané.
- Nechte muffiny chvíli vychladnout ve formě a následně je můžete přeskládat.
- Podle chuti můžete muffiny posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit citronovou polevou z citronové šťávy a moučkového cukru.
Tímto receptem si můžete připravit chutné bezlepkové muffiny, které jsou vhodné pro lidi s potřebou omezit příjem lepku. Nejen, že jsou bezlepkové, ale skvěle chutnají a i když jich sníte víc, než jste chtěli, budete se cítit „nepřecpaní“ a to se může hodit, protože vážně chutnají skvěle a nelze jim jen tak odolat.