Bílé fazole na kyselo se smetanou – recept

Nevíte, co na večeři? Bílé fazole na kyselo se smetanou jsou snadné a chutné. Kombinace kyselkavé chuti a smetany je výborná. Můžete si je připravit například s vařenými bramborami, nebo je použít jako přílohu k nějakému masu.

Ingredience

  • 2 hrnky bílých fazolí
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce octu
  • 1 hrnek smetany na vaření
  • 1/2 hrnek strouhaného tvrdého sýra
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Nasekaná petržel nebo kopr na ozdobu (volitelně)

Postup

  1. Nejprve propláchněte bílé fazole pod tekoucí vodou, pokud používáte fazole z konzervy. Pokud používáte sušené fazole, namočte je přes noc a vařte podle návodu na obalu, dokud nejsou měkké.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  3. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 30 sekund, dokud nezačne hezky vonět.
  4. Přidejte bílé fazole a dělejte je asi 3 minuty, dokud se neprohřejí a nesmíchají s cibulí a česnekem.
  5. Přidejte smetanu na vaření a strouhaný sýr. Smíchejte a vařte směs asi tak 3 minuty, dokud se sýr zcela nerozpustí a smetana nezačne zahušťovat omáčku.
  6. Ochutnejte směs a přidávejte sůl a pepř podle své chuti. Podle chuti přidejte také ocet pro dosažení kyselosti.
  7. Před podáváním můžete posypat nasekanou petrželkou nebo koprem.
  8. Podávejte bílé fazole na kyselo se smetanou jako přílohu nebo jako samostatný pokrm s plátky čerstvého chleba, bramborami, nebo jako přílohu k masu.

Toto je základní recept, který můžete upravit podle svých chutí přidáním dalších ingrediencí, jako je třeba slanina, špenát nebo rajčata. Můžete také vynechat ocet a naopak přidat nějaké pikantní koření.

Napsat komentář