Pravá svíčková na smetaně je tradiční české jídlo, které se skládá z hovězí svíčkové, omáčky s příchutí zeleniny a koření a podává se šlehačkou nebo zakysanou smetanou a citronem nebo brusinkami. Zde je recept na skvělou svíčkovou na smetaně podle šéfkuchaře, nejlepší omáčku na světě.
Ingredience
- 600 g pravé hovězí svíčkové nebo falešné vepřové svíčkové
- 2 cibule (jednu nakrájenou na kostičky a druhou na plátky)
- 2 mrkve (oloupané a nakrájené na plátky)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání (nebo zakysané smetany)
- 2 lžíce hladké hořčice
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- Karlovarský nebo houskový knedlík jako příloha, šlehačka, citron, brusinky
Postup
- Svíčkové maso nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1 cm. Osmahněte je na oleji nebo sádle z obou stran, dokud nebudou zlatavě hnědé. Poté je vyjměte z hrnce a nechte stranou.
- Ve stejném hrnci osmažte nakrájenou cibuli, mrkev a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte mouku do hrnce a za stálého míchání ji nechte lehce zesklovatět.
- Přidejte hořčici, kmín a sladkou papriku. Promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Postupně přilévejte hovězí vývar za stálého míchání, abyste vytvořili omáčku bez hrudek.
- Vraťte osmažené kousky svíčkového masa do hrnce se základní omáčkou. Přidejte také nakrájenou cibuli na plátky a citronovou šťávu.
- Přiveďte omáčku k varu, poté snižte teplotu a nechte svíčkovou vařit na mírném plameni pod pokličkou asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud maso nezměkne.
- Před podáváním přidejte smetanu ke šlehání nebo zakysanou smetanu do omáčky a dobře promíchejte. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Podávejte svíčkovou na smetaně s knedlíkem podle svých preferencí, šlehačkou a citronem nebo brusinkami.
Svíčková na smetaně je tradiční české jídlo, které se často podává při slavnostních příležitostech a rodinných oslavách. Je to syté a lahodné jídlo, které vás zaručeně potěší.
Pravá a falešná svíčková. Kde je rozdíl?
Pravá a falešná svíčková jsou dvě odlišné verze, které se liší použitým masem, a to buď hovězím nebo vepřovým.
Pravá svíčková: Pravá svíčková je tradiční český recept, který se připravuje z hovězí svíčkové, omáčky zeleninového vývaru, smetany a dalších přísad. Svíčková se nejčastěji podává s houskovým knedlíkem a šlehačkou nebo kyselou smetanou. Maso se nejprve osmahne, poté se dusí v omáčce zeleninového vývaru a smetany. Pravá svíčková je bohatá na chuť a velmi oblíbená v české kuchyni.
Falešná svíčková: Falešná svíčková je alternativní verze pravé svíčkové a připravuje z vepřové svíčkové. Vepřové maso se dusí v omáčce zeleninového vývaru, smetany a dalších přísad, stejně jako u pravé svíčkové. Falešná svíčková se také často podává s houskovým knedlíkem a šlehačkou nebo kyselou smetanou. I když se používá jiný druh masa, falešná svíčková si zachovává podobnou chuť a texturu jako pravá svíčková především díky omáčce.
Rozdíl mezi pravou a falešnou svíčkovou spočívá v druhu masa použitého při přípravě. Pravá svíčková je z hovězí svíčkové, zatímco falešná svíčková je z vepřového masa. Obě verze mají své fanoušky a každá nabízí jedinečný chuťový zážitek. Rozdíl je také v ceně hovězí a vepřové svíčkové, kdy hovězí je dražší.