Skvělá hovězí svíčková na smetaně – recept na omáčku podle šéfkuchaře

Pravá svíčková na smetaně je tradiční české jídlo, které se skládá z hovězí svíčkové, omáčky s příchutí zeleniny a koření a podává se šlehačkou nebo zakysanou smetanou a citronem nebo brusinkami. Zde je recept na skvělou svíčkovou na smetaně podle šéfkuchaře, nejlepší omáčku na světě.

Ingredience

  • 600 g pravé hovězí svíčkové nebo falešné vepřové svíčkové
  • 2 cibule (jednu nakrájenou na kostičky a druhou na plátky)
  • 2 mrkve (oloupané a nakrájené na plátky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání (nebo zakysané smetany)
  • 2 lžíce hladké hořčice
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Karlovarský nebo houskový knedlík jako příloha, šlehačka, citron, brusinky

Postup

  1. Svíčkové maso nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1 cm. Osmahněte je na oleji nebo sádle z obou stran, dokud nebudou zlatavě hnědé. Poté je vyjměte z hrnce a nechte stranou.
  2. Ve stejném hrnci osmažte nakrájenou cibuli, mrkev a česnek, dokud nezezlátnou.
  3. Přidejte mouku do hrnce a za stálého míchání ji nechte lehce zesklovatět.
  4. Přidejte hořčici, kmín a sladkou papriku. Promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
  5. Postupně přilévejte hovězí vývar za stálého míchání, abyste vytvořili omáčku bez hrudek.
  6. Vraťte osmažené kousky svíčkového masa do hrnce se základní omáčkou. Přidejte také nakrájenou cibuli na plátky a citronovou šťávu.
  7. Přiveďte omáčku k varu, poté snižte teplotu a nechte svíčkovou vařit na mírném plameni pod pokličkou asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud maso nezměkne.
  8. Před podáváním přidejte smetanu ke šlehání nebo zakysanou smetanu do omáčky a dobře promíchejte. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
  9. Podávejte svíčkovou na smetaně s knedlíkem podle svých preferencí, šlehačkou a citronem nebo brusinkami.

Svíčková na smetaně je tradiční české jídlo, které se často podává při slavnostních příležitostech a rodinných oslavách. Je to syté a lahodné jídlo, které vás zaručeně potěší.

Pravá a falešná svíčková. Kde je rozdíl?

Pravá a falešná svíčková jsou dvě odlišné verze, které se liší použitým masem, a to buď hovězím nebo vepřovým.

Pravá svíčková: Pravá svíčková je tradiční český recept, který se připravuje z hovězí svíčkové, omáčky zeleninového vývaru, smetany a dalších přísad. Svíčková se nejčastěji podává s houskovým knedlíkem a šlehačkou nebo kyselou smetanou. Maso se nejprve osmahne, poté se dusí v omáčce zeleninového vývaru a smetany. Pravá svíčková je bohatá na chuť a velmi oblíbená v české kuchyni.

Falešná svíčková: Falešná svíčková je alternativní verze pravé svíčkové a připravuje z vepřové svíčkové. Vepřové maso se dusí v omáčce zeleninového vývaru, smetany a dalších přísad, stejně jako u pravé svíčkové. Falešná svíčková se také často podává s houskovým knedlíkem a šlehačkou nebo kyselou smetanou. I když se používá jiný druh masa, falešná svíčková si zachovává podobnou chuť a texturu jako pravá svíčková především díky omáčce.

Rozdíl mezi pravou a falešnou svíčkovou spočívá v druhu masa použitého při přípravě. Pravá svíčková je z hovězí svíčkové, zatímco falešná svíčková je z vepřového masa. Obě verze mají své fanoušky a každá nabízí jedinečný chuťový zážitek. Rozdíl je také v ceně hovězí a vepřové svíčkové, kdy hovězí je dražší.

Napsat komentář