Bramborová polévka s houbami – tradiční recept

Bramborová polévka s čerstvými houbami je vynikající a sytá polévka, která patří mezi klasiku české kuchyně. Připravuje se z čerstvých brambor, hub a dalších přísad. Zde je jednoduchý recept, jak ji připravit. Pokud nemáte k dispozici čerstvé houby, můžete použít také sušené, ale nezapomeňte je dopředu namočit.

Ingredience

  • 500 g brambor (oloupaných a nakrájených na menší kousky)
  • 250 g čerstvých hub (hříbky, lišky, žampiony)
  • 1 cibule (nadrobno nakrájená)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Petrželka (nasekaná na ozdobu)

Postup

  1. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět.
  2. Přidejte brambory a houby a krátce je orestujte, aby získaly na chuti.
  3. Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte na mírném plameni asi 20 až 25 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
  4. Pokud chcete krémovou polévku, dejte její část, například polovinu (s houbami i bramborami) do mixéru nebo použijte tyčový mixér a rozmixujte na hladkou konzistenci.
  5. Vraťte polévku zpět do hrnce k nerozmixované polovině a přidejte smetanu na vaření. Dobře promíchejte a prohřejte na mírném plameni. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru, aby byla řidší.
  6. Ochutnejte bramborovou polévku a případně přidejte sůl a pepř dle chuti.
  7. Hotovou polévku podávejte posypanou nasekanou petrželkou. Můžete ji také ozdobit trochou smetany nebo křupavými krutony.

Bramborová polévka s čerstvými houbami je skvělá jako hlavní jídlo nebo jako předkrm. Můžete ji podávat s kouskem čerstvého chleba nebo toustovým chlebem.

Napsat komentář