Broskvová marmeláda (džem) – recept bez chemie

Připravte si skvělou broskvovou marmeládu bez chemie, hezky doma. Je vynikající, sladká a skvěle chutná s máslem a čerstvým pečivem, případně můžete marmeládu z broskví použít do jiného receptu.

Ingredience

  • 1 kg zralých broskví (oloupaných, zbavených pecek a nakrájených na menší kousky)
  • 500 g cukru
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 vanilkový lusk (volitelné)
  • Rum a skořice podle chuti (volitelné)

Postup

  1. V hrnci smíchejte broskve, cukr a citronovou šťávu. Přidejte také rozpůlený vanilkový lusk (pokud ho použijete).
  2. Při mírném ohřevu směs nechte vařit, dokud broskve nezměknou a cukr se nerozpustí. Občas promíchejte, aby se směs nepřipalovala k hrnci.
  3. Poté zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu. Vařte ji dalších 15 až 20 minut, nebo dokud marmeláda nedosáhne požadované konzistence. Můžete provést zkoušku na talířku – kapku marmelády nakapejte na studený talíř a pokud okamžitě ztuhne, je hotová.
  4. Pokud chcete broskvový džem hladší konzistence, můžete použít mixér a podle sebe marmeládu rozmixovat do požadované konzistence.
  5. Pokud jste přidali vanilkový lusk, vyjměte ho z marmelády.
  6. Marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a pevně je uzavřete. Nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
  7. Sklenice s broskvovou marmeládou skladujte v chladničce nebo v chladném tmavém sklepě. Marmeláda by měla vydržet až několik měsíců.

Tuto broskvovou marmeládu můžete využít jako sladký přídavek k pečivu, tvarohovým koláčům, palačinkám nebo ji jednoduše namazat na chléb. Je to skvělý způsob, jak si uchovat chuť broskví po celý rok.

Napsat komentář