Velice oblíbené dukátové buchtičky se šodó – s vanilkovým krémem jsou vynikajícím sladkým pokrmem, který si snad všichni pamatujeme z dětství ať už od mámy, babičky, nebo třeba ze školní jídelny. Zavzpomínejte s námi na tuto dobrotu a připravte si skvělé dukátové buchtičky doma.
Ingredience
Pro těsto na buchtičky:
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 250 ml mléka (teplé – odstáté)
- 75 g cukru
- 75 g másla (rozpuštěné)
- 2 velká vejce nebo 3 menší
- Špetka soli
Pro náplň šodó (vanilkový krém):
- 500 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 2 lžíce másla
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
Pro posypání:
- Cukr moučka
Postup
- Ve sklenici nebo misce smíchejte teplé mléko a cukr, přidejte sušené droždí a nechte odpočívat asi 10 minut, dokud nezačne pěnit. Potom přidejte rozpuštěné máslo, vajíčka a špetku soli. V míse smíchejte mouku a postupně přilijte směs s droždím. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Přikryjte těsto utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte kynout asi 1 hodinu na teplém místě, nebo dokud odhadem nezdvojnásobí svůj objem.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte cukr a vanilkový pudinkový prášek. Postupně přilijte mléko a neustále míchejte, aby se zabránilo tvorbě hrudek. Přiveďte k varu za stálého míchání. Jakmile se směs zahřeje a začne zhoustnout, přidejte máslo a vanilkový extrakt pro ještě lepší vanilkovou chuť. Míchejte, dokud vanilkový krém nezíská konzistenci blízkou pudinku, ale ne tak hustou. Potom odložte stranou a nechte částečně vychladnout.
- Rozdělte vykynuté těsto na malé kousky a tyto malé kousky těsta – buchtičky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem těsně vedle sebe.
- Přikryjte plech s buchtičkami utěrkou a nechte je kynout dalších 15 až 20 minut.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Buchtičky pečte asi 20 minut, dokud nejsou dozlatova.
- Hotové dukátové buchtičky přelijte vanilkovým krémem a můžete podávat teplé nebo studené. Jsou výbornou sladkou pochoutkou, která s polévkou poslouží i jako hlavní sladké jídlo.
Toto je vyzkoušený tradiční recept na lahodné buchtičky s vanilkovým krémem (se šodó), které jsou plné sladké chuti a vrátí některé z vás o mnoho let na zpět, kdy jsme měli buchtičky jako jedno z nejoblíbenějších jídel.
Tip: Co takhle pudinkový kakaový krém k dukátovým buchtičkám?
Pudinkový kakaový krém, který lze použít pro dukátové buchtičky, může být velmi chutný zvlášť pro ty, kdo zrovna moc vanilkovou variantu nemusí a rádi experimentují. Zde je jednoduchý recept na přípravu tohoto kakaového krému.
Ingredience
- 500 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce kakaového prášku
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
- 2 lžíce másla
Postup
- Ve středně velkém hrnci smíchejte cukr, kakaový prášek a kukuřičný škrob.
- Postupně přilijte mléko do hrnce a důkladně promíchejte, aby se zabránilo tvorbě hrudek. Přidejte vanilkový extrakt.
- Postavte hrnec na střední oheň a za stálého míchání přiveďte směs k varu. Míchejte a vařte asi 2 až 3 minuty, dokud směs nezhoustne.
- Jakmile je krém zahuštěný, odstraňte ho z ohně a přidejte máslo. Míchejte, dokud se máslo úplně nerozpustí a krém bude hladký.
- Nechte pudinkový kakaový krém vychladnout na pokojovou teplotu.
- Použijte tento krém pro vaše dukátové buchtičky.
Tímto způsobem si připravíte skvělé dukátové buchtičky s kakaovým pudinkovým krémem, které nejsou sice tolik běžní, ale kakaová varianta krému může pro někoho být mnohem lákavější, než vanilková.