Frankfurtská polévka – recept (jde to i bez frankfurtských klobás)

Frankfurtská polévka je tradiční německá polévka, která je oblíbená pro svou bohatou chuť a sytost. Místo frankfurtských klobás samozřejmě můžeme přidat kvalitní kabanos nebo párky. Zde je základní recept na česko-frankfurtskou polévku.

Ingredience

  • 250 g frankfurtských klobás, nebo jiné uzeniny (na kolečka)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 mrkve (oloupané a nakrájené na plátky)
  • 2 brambory (oloupané a nakrájené na kostky)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka (nasekaná na ozdobu)

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej nebo sádlo a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět.
  2. Přidejte nakrájené frankfurtské klobásy a osmahněte je, dokud nezískají zlatavou barvu.
  3. Přidejte nakrájenou mrkev, brambory a smažte je spolu s klobásami asi 5 minut.
  4. Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit asi 15 až 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  5. Přidejte rajčatový protlak nebo kečup a hořčici. Dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
  6. Ochutnejte polévku a případně přidávejte sůl a pepř podle chuti.
  7. Před podáváním posypte polévku čerstvou petrželkou.

Frankfurtská polévka je obvykle podávána jako hlavní jídlo s krajíci čerstvého chleba. Můžete ji také doplnit dalšími přílohami, jako jsou křupavé cibulové kroužky nebo zakysaná smetana.

O pravé frankfurtské polévce

Frankfurtská polévka (také známá jako Frankfurtská jaternice) je tradiční německá polévka, která je považována za specialitu města Frankfurt nad Mohanem. Přesný původ a historie polévky není přesně znám, ale je spojována s bohatou kuchyní regionu Hesensko.

Frankfurtská polévka je tradičně připravována z jaternicových klobás, které jsou nakrájeny na kolečka a smaženy spolu s cibulí a dalšími přísadami. Jaternice jsou tradiční německý pokrm vyrobený z vepřového masa, sádla, jater a koření. Když se jaternice smaží spolu s cibulí, vzniká aromatický a bohatý základ pro polévku.

Frankfurtská polévka je oblíbeným jídlem během chladnějších měsíců, protože je sytá a poskytuje příjemné zahřátí. Je často podávána jako hlavní jídlo nebo jako součást tradice bramborového jízdního menu, kde se polévka podává spolu s bramborovou kaší a kysaným zelím.

Historie této polévky je spojena s bohatou kulturou a tradičními pokrmy Hesenska a města Frankfurt. Přes letité podávání a oblíbenost v regionu si tato polévka zachovala své místo v německé kuchyni a dodnes je oblíbená mezi místními i turisty.

Napsat komentář