Holandský salát – recept

Holandský salát (Nederlandse Huzarensalade) je tradiční nizozemský salát, který je oblíbený na různých slavnostech, piknicích a grilováních. Je to výživný a chutný salát, který obsahuje různé ingredience, jako jsou vařené brambory, zelenina, vejce, uzené maso nebo šunky, a je obvykle dochucen majonézou nebo smetanovým dresinkem. Existuje mnoho variant holandského salátu a zde je jednoduchý základní recept.

Ingredience

  • 4 středně velké brambory, uvařené do měkka a nakrájené na kostičky
  • 2 vejce, uvařená natvrdo a nakrájená na malé kousky
  • 1/2 hrnku nakrájené uzené šunky nebo vařeného masa (můžete použít i kuřecí nebo krůtí řízek)
  • 1/2 hrnku nakrájených kvašených okurek
  • 1/4 hrnku nakrájené cibule nebo jarní cibulky
  • 1/4 hrnku nakrájeného červeného papriky
  • 1/4 hrnku nakrájených vařených hrášku nebo kukuřice (volitelně)
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 2 lžíce smetany nebo řeckého jogurtu (volitelně, pro lehčí verzi salátu)
  • 1 lžička dijonské hořčice (volitelně)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup

  1. Uvařte brambory do měkka, nechte je vychladnout a nakrájejte je na kostičky. Dejte je do velké mísy.
  2. Přidejte nakrájená vejce, uzenou šunku nebo vařené maso, kvašené okurky, cibuli, červenou papriku a případně vařený hrášek nebo kukuřici do mísy s bramborami.
  3. Ve skleničce smíchejte majonézu a smetanu nebo řecký jogurt. Pokud chcete, přidejte dijonskou hořčici pro pikantnější chuť. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  4. Zálivku zalijte na salátovou směs v misce a jemně promíchejte, aby byly všechny ingredience pokryty.
  5. Salát nechte chvíli odpočinout v lednici, aby se chutě propojily a holandský salát se odležel.
  6. Před podáváním můžete salát dochutit podle potřeby, případně přidat trochu další majonézy nebo smetany, pokud si přejete krémovější konzistenci.

Holandský salát je vynikající jako příloha nebo jako samostatné jídlo. Můžete jej servírovat na listech salátu, v sendvičích nebo jako součást piknikových jídel. Bude to výborná volba pro všechny, kdo mají rádi bohaté a chutné saláty s jemnou omáčkou.

Jednoduchý holandský salát, jak známe u nás

Smícháme 150 g šunky nakrájené na nudličky, 150 g tvrdého sýru nakrájeného na nudličky, 4 vejce nakrájená nadrobno, majonézu podle sebe, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.

Tento salát se u nás také nazývá holandským a záleží jen a jen na vás, jakou variantu si připravíte.

Napsat komentář