Hrášková polévka z mraženého hrášku (s klobásou) – recept

Výborná hrášková polévka z mraženého hrášku a volitelně s nějakou dobrou klobásou je velice chutná a snadno připravitelná díky z mraženému hrášku, který je k dispozici celý rok.

Ingredience

  • 400 g mraženého hrášku
  • 200 g klobásy (například párky nebo uzená klobása), nakrájená na plátky nebo podle vás
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 1 brambora, nakrájená na kostky
  • 1 mrkev, nakrájená na kostky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 l hovězího vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup

  1. V hrnci zahřejte olej a máslo na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova, což by mělo trvat přibližně 5 minut.
  2. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 1 minutu, dokud nezačne hezky vonět.
  3. Přidejte nakrájenou klobásu a osmahněte ji krátce asi tak 2 minuty.
  4. Přidejte nakrájenou bramboru, mrkev a mražený hrášek. Vše hezky promíchejte.
  5. Nalijte hovězí vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte hráškovou polévku asi tak 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  6. Podle chuti přidejte sušený tymián a dochuťte polévku solí a pepřem podle potřeby.
  7. Před podáváním můžete polévku ozdobit také nasekanou čerstvou petrželkou.

Tato hrášková polévka z mraženého hrášku je výborným teplým pokrmem, který můžete podávat jako hlavní jídlo třeba s čerstvým pečivem nebo jako předkrm. Kombinace hrášků, klobásy a další zeleniny vytváří lahodnou a vydatnou polévku.

Napsat komentář