Nejlepší králík na paprice – recept

Rozhodně nejlepší králík na paprice co znám je ten, který dělala moje babička vždy, když jsme u ní byli na prázdninách, protože králíka dělala opravdu často, ale i tak nám vždy chutnal, ať už byl na paprice nebo třeba pečený na česneku.

Ingredience

  • 1,5 kg králíka nakrájeného na porce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 velké cibule nakrájené najemno
  • 3 lžíce mleté papriky (sladké, pálivé nebo mix)
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky (pro zahuštění)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • knedlíky nebo těstoviny jako příloha

Postup

  1. V míse si smíchejte hladkou mouku, sůl a pepř. Obalte kousky králíka v mouce, aby byly dobře pokryté moukou.
  2. Na velké pánvi zahřejte olej nebo sádlo na středním ohni. Osmahněte kousky králíka ze všech stran, dokud nezískají zlatavě hnědou barvu. Dejte je na talíř stranou.
  3. Do stejné pánve přidejte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte papriku, česnek a osmahněte další 2 až 3 minuty.
  4. Přidejte rajčatový protlak a hladkou mouku, promíchejte a vařte další 2 minuty.
  5. Vložte zpět kousky králíka do pánve a zalijte kuřecím vývarem. Přidejte majoránku, kmín a sladkou papriku.
  6. Zakryjte pokličkou a vařte na nízkém výkonu asi tak 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud není králík měkký.
  7. Před koncem vaření přidejte zakysanou smetanu a dobře promíchejte.
  8. Podávejte králíka na smetaně například s knedlíky nebo těstovinami podle vašeho výběru.

Tento tradiční recept našich babiček vytváří lahodnou a aromatickou omáčku s měkkým a chutným masem králíka. Užijte si toto výborné jídlo například s knedlíkem nebo těstovinami.

Napsat komentář