Nejen vánoční rybí polévka – recept z kapra nebo jiné ryby

Rybí polévka je chutný a osvěžující pokrm, který může být připraven různými způsoby. Zde je základní recept na rybí polévku. Výběr rybího masa na polévku je v podstatě na vás.

Ingredience

  • 500 g rybího masa (například kapr, losos, treska, platýs)
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 2 mrkve, nakrájené na plátky
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na plátky
  • 1 pór, nakrájený na plátky
  • 1 l zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 plechovka loupaných rajčat (400 g)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka, nasekaná (na ozdobu)

Postup

  1. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a osmažte cibuli a česnek na středním ohni, dokud nezjemní.
  2. Přidejte nakrájenou mrkev, celer a pór. Smažte ještě asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidejte rybí maso a smažte ho krátce ze všech stran, aby se zatáhlo. Můžete také přidat sušený tymián a kmín a promíchat.
  4. Přidejte loupaná rajčata a zeleninový vývar (nebo vodu). Přiveďte k varu a pak snižte teplotu na střední a vařte polévku přikrytou po dobu přibližně 20 až 25 minut, dokud se rybí maso dobře neuvaří a není měkké.
  5. Jakmile je rybí maso měkké, můžete ho vyjmout z polévky a rozdrtit na menší kousky vidličkou. Poté ho vraťte zpět do polévky.
  6. Ochutnejte polévku a přidávejte sůl a pepř podle své chuti. Případně můžete přidat další bylinky nebo koření dle preference.
  7. Polévku podávejte horkou s čerstvě nasekanou petrželkou jako ozdobou. Můžete ji podávat samotnou nebo s chlebem nebo pečivem.

Tento recept je základním návodem na rybí polévku, kterou si můžete přizpůsobit podle své chuti přidáním dalších ingrediencí nebo úpravou koření.

Čerstvé rybí maso je základ dobré polévky

Při přípravě rybí polévky můžete použít různé druhy čerstvého rybího masa podle své preference a dostupnosti. Zde je několik možností rybího masa, které se často používají v rybí polévce.

  • Losos je oblíbeným druhem ryby pro polévku díky svému lahodnému a šťavnatému masu. Můžete použít čerstvé filé lososa nebo ho nakrájet na menší kousky.
  • Treska je běžně používaný druh ryby pro polévky. Má jemné a chutné maso, které se dobře hodí do polévky. Můžete použít čerstvé tresčí filé nebo ho nakrájet na menší kousky.
  • Platýs je další možností pro rybí polévku. Má jemné, bílé maso a mírnou chuť. Můžete použít čerstvé platýsové filé nebo ho nakrájet na menší kousky.
  • Kapr je druh sladkovodní ryby s chutným masem, které se dobře hodí do polévky. Použijte čerstvé kapří filé nebo nakrájené kousky.

Mějte na paměti, že čerstvé rybí maso by mělo být světle růžové, lesklé a bez pachů. Před použitím vždy dobře opláchněte rybí maso studenou vodou a odstraňte případné kosti. Pokud si nejste jisti kvalitou rybího masa, obraťte se na svého místního prodejce ryb nebo odborníka, aby vám pomohl vybrat kvalitní a čerstvé rybí maso.

Napsat komentář