Vlašský salát (vlašák) vs. Wälscher Salat – 2 skvělé recepty

Pod pojmem vlašský salát, vlašák, si všichni pravděpodobně představíme lahůdkový salát se šunkou, hráškem, majonézou a dalšími ingrediencemi. Ono je ale vlašák také Wälscher Salat původem z Itálie a celkově je variant vlašského salátu nespočet. Máme pro vás typickou českou variantu a k tomu také recept na Wälscher Salat.

Vlašský salát (vlašák)

Pojďme se nejprve podívat na nejznámější variantu vlašského salátu u nás. Toto je varianta bez brambor, která se s oblibou používá také na chlebíčky.

Ingredience

  • 400 g měkkého salámu
  • 4 nakládané okurky
  • 250 g hrášku z konzervy
  • 3 střední cibule

Omáčka

  • 1 hrnek majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 3 lžičky sladkého nebo ostrého kečupu
  • 3 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 lžičky Worcestrové omáčky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Měkký salám nakrájíme na kostičky nebo delší proužky.
  2. Kyselé okurky a cibuli nakrájíme na drobné kostičky a dáme do mísy.
  3. Hrášek z plechovky propláchneme, necháme chvíli okapat a přidáme do mísy k okurkám a cibulce.
  4. V další misce smícháme majonézu společně se zakysanou smetanou, hořčicí, Worcestrovou omáčkou a kečupem.
  5. Podle chuti přidáme do této omáčky pepř a sůl.
  6. Na závěr smícháme omáčku s ostatními ingrediencemi a vše zlehka, ale důkladně promícháme.
  7. Vlašský salát máme hotový a už nezbývá než ochutnat, případně přidat sůl, pepř a dát vlašák do chladu na alespoň 30 minut, aby se chutě propojily a salát odležel.

Wälscher Salat

Wälscher Salat, což znamená “italský salát” v němčině, je tradiční salát populární v německy mluvících zemích, zejména v jižním Německu, Rakousku a Švýcarsku. Salát je známý svou osvěžující a chutnou kombinací zeleniny, vajec, sýra a omáčky. Název “Wälscher Salat” byl pravděpodobně odvozen od italských slov, protože salát kombinuje některé složky, které jsou typické pro italskou kuchyni.

Recept na Wälscher Salat může být různý, a existuje mnoho variací tohoto salátu. Nicméně, zde je základní recept na přípravu Wälscher Salat.

Ingredience

  • 1 hlávka salátu (např. ledový nebo hlávkový salát), nasekaná na menší kousky
  • 1 velká rajčata, nakrájená na kostičky
  • 1 paprika, nakrájená na proužky
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 100 až 150 g slaniny nakrájené na menší kousky
  • 2 vajíčka, uvařená natvrdo a nakrájená na plátky
  • 50 až 100 g tvrdého sýra (např. ementál nebo gouda), nastrouhaného
  • Sůl a pepř podle chuti

Omáčka

  • 3 lžíce octa (vinný nebo jablečný ocet)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. V míse smíchejte nasekaný salát, nakrájená rajčata, papriky, cibuli, slaninu a nakrájená vejce.
  2. V menší míse smíchejte ocet, olivový olej, dijonskou hořčici, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  3. Omáčku nalijte na zeleninu ve velké míse a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience propojily a byly pokryty omáčkou.
  4. Na závěr přidejte nastrouhaný sýr a jemně promíchejte.
  5. Salát nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici, aby se chutě propojily.

Wälscher Salat je připraven k podávání. Tento osvěžující salát je skvělou volbou pro teplé letní dny a můžete ho servírovat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k různým masovým nebo rybím jídlům.

Napsat komentář