Angreštový džem (z čerstvého angreštu) – recept

Angreštový džem je skvělý způsob, jak využít chutný a zdravý angrešt. Navíc si jej můžete užívat po celý rok. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na přípravu angreštového džemu a využijte naplno toto skvělé a zdravé ovoce ze zahrádky.

Ingredience

  • 4 hrnky angreštů (omytých a očištěných)
  • 2 1/2 hrnku cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1/2 hrnku vody

Postup

  1. V hrnci smíchejte angrešty, cukr, šťávu z citronu a vodu. Postavte hrnec na střední oheň.
  2. Za stálého míchání přivedete směs k varu. Jakmile začne vařit, snižte teplotu a nechte ji vařit na mírném ohni asi 15 až 20 minut, nebo dokud se angrešt nerozvaří a směs nezhoustne.
  3. Během vaření odstraňujte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
  4. Ověřte správnou hustotu džemu kapkou na talíři. Pokud se po naklonění nerozteče, je džem tak akorát.
  5. Když je džem z angreštu hotový, odstraňte hrnec ze sporáku a nechte jej chladnout zhruba 10 minut.
  6. Nalijte horký džem do sterilizovaných sklenic a zavařte je v zavařovacím hrnci. Pokud džem z angreštu nebudete zavařovat, uchovávejte sklenice v lednici a spotřebujte do několika týdnů.

Angreštový džem chutná skvěle například s čerstvým pečivem, ale hodí se také jako skvělá ingredience při pečení moučníků, nebo třeba při přípravě palačinek.

Napsat komentář