Angreštový džem je skvělý způsob, jak využít chutný a zdravý angrešt. Navíc si jej můžete užívat po celý rok. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na přípravu angreštového džemu a využijte naplno toto skvělé a zdravé ovoce ze zahrádky.
Ingredience
- 4 hrnky angreštů (omytých a očištěných)
- 2 1/2 hrnku cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 1/2 hrnku vody
Postup
- V hrnci smíchejte angrešty, cukr, šťávu z citronu a vodu. Postavte hrnec na střední oheň.
- Za stálého míchání přivedete směs k varu. Jakmile začne vařit, snižte teplotu a nechte ji vařit na mírném ohni asi 15 až 20 minut, nebo dokud se angrešt nerozvaří a směs nezhoustne.
- Během vaření odstraňujte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
- Ověřte správnou hustotu džemu kapkou na talíři. Pokud se po naklonění nerozteče, je džem tak akorát.
- Když je džem z angreštu hotový, odstraňte hrnec ze sporáku a nechte jej chladnout zhruba 10 minut.
- Nalijte horký džem do sterilizovaných sklenic a zavařte je v zavařovacím hrnci. Pokud džem z angreštu nebudete zavařovat, uchovávejte sklenice v lednici a spotřebujte do několika týdnů.
Angreštový džem chutná skvěle například s čerstvým pečivem, ale hodí se také jako skvělá ingredience při pečení moučníků, nebo třeba při přípravě palačinek.