Višňový džem bez chemie – recept

Neskutečně dobrý višňový džem můžete připravit z čerstvých nebo zmrazených višní. Tento džem je opravdu plný chuti višní a hodí se k přípravě luxusních dezertů, ale klidně i jen tak s čerstvým pečivem.

Ingredience

  • 1 kg višní (odstraněné pecky, opláchnuté)
  • 400 g cukru
  • Šťáva ze 4 citronů
  • Cca 500 ml vody

Postup

  1. V hrnci smíchejte višně, cukr, šťávu z citronu a vodu. dejte hrnec na střední oheň.
  2. Za stálého míchání přivedete směs k varu. Když začne vařit, snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi tak 20 minut, nebo dokud se višně nerozvaří a směs nezhoustne.
  3. Během vaření můžete odstranit pěnu, která se vytvoří na povrchu směsi.
  4. Kápněte džem na talíř. Pokud zůstane na místě a nepohybuje se, je džem hotový. Pokud se stále roztéká, vařte ho ještě několik minut a zkuste znovu.
  5. Když je višňový džem hotový, odstraňte hrnec ze sporáku a nechte chvíli vychladnout.
  6. Nalijte horký džem do sterilizovaných sklenic a zavařte je v zavařovacím hrnci. Případně sklenice s džemem uchovávejte v ledničce a spotřebujte do několika týdnů.

Višňový džem je vynikající a kromě toho, že se skvěle hodí jen tak s čerstvým pečivem, tak je i skvělou ingrediencí pro přípravu skvělých dezertů nebo třeba dortu.

Napsat komentář