Chlebová polévka + recept na domácí chleba

Chlebová polévka je tradiční pokrm, který se připravuje z chleba namočeného v horkém vývaru nebo vývarové polévce. Existuje mnoho variant chlebové polévky, které se liší podle regionálních a kulturních tradic.

Chlebová polévka

Zde je základní recept na klasickou chlebovou polévku, kterou si můžete jednoduše udělat doma.

Ingredience

  • 4 až 5 plátků staršího chleba (například suchého chleba, toustů nebo housky)
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 l vývaru (zeleninový, hovězí nebo kuřecí)
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Kopr nebo petržel na ozdobu

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo nebo olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte je dozlatova.
  2. Přidejte kousky chleba a promíchejte, aby se dobře propojily s cibulí a česnekem.
  3. Postupně přilévejte vývar do hrnce a za stálého míchání nechte chlebovou směs nasáknout.
  4. Přivedete polévku k varu a pak snižte teplotu na střední. Vařte asi 15 až 20 minut, dokud se chlebová směs zcela nerozpadne a nevytvoří polévku.
  5. Ochutnejte polévku a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
  6. Podávejte horkou a ozdobte nasekaným koprem nebo petrželkou.

Chlebová polévka je sytý pokrm, který se často podává jako předkrm nebo jako hlavní jídlo. Můžete ji upravit podle svých preferencí přidáním další zeleniny, bylinek nebo koření.

A co takhle domácí chleba z pekárny?

Pokud jste milovníci dobrého chleba a zaujala vás také chlebová polévka, pak tady přidáváme rovnou recept na vynikající domácí chleba z pekárny.

Domácí pekárna je skvělým nástrojem pro přípravu čerstvého a chutného chleba. Zde je základní recept na chleba.

Ingredience

  • 500 g mouky (můžete použít pšeničnou, žitnou nebo směs obou)
  • 300 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého droždí)
  • 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla

Postup

  1. Připravené ingredience dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, potom sypké, droždí položíme na místo na mouku) a použijeme program Základní (nebo Klasik).
  2. Před třetím kynutím těsto ve formě urovnáme, pokud je to nutné.
  3. Upečený domácí chleba z formy vyklepneme a dáme vychladnout na mřížku.

S domácí pekárnou můžete experimentovat s různými druhy mouky, přidávat semínka, ořechy nebo sušené ovoce pro další chuťovou variaci. Užijte si výhody domácího pečení a připravte si svůj vlastní čerstvý chléb přímo z pekárny.

Napsat komentář