Domácí chleba z čerstvého droždí – recept

Domácí chleba z čerstvého droždí vám zprostředkuje nejen skvělý zážitek a pocit z upečení vlastního chleba, ale je to také možnost, jak si vychutnat čerstvý chléb s křupavou kůrkou a měkkým středem ještě teplý kdykoliv budete mít chuť.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 7 g cukru
  • 300 ml teplé vody
  • 15 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného droždí)
  • 2 lžíce olivového oleje (volitelně)

Postup

  1. Rozpusťte cukr ve teplé vodě a rozdrobte do ní čerstvé droždí. Nechte 5 až 10 minut odstát, dokud nezačne pracovat.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte rozpuštěné droždí a začněte těsto míchat. Přidávejte postupně vodu, dokud nevznikne měkké a pružné těsto.
  3. Přeneste těsto na lehce pomoučený povrch a hněťte ho asi 10 minut, dokud není hladké a pružné.
  4. Dejte těsto zpět do mísy, přikryjte ji utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě asi tak 2 hodiny, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Přeneste těsto na pomoučený povrch a vytvarujte ho do tvaru chleba. Umístěte do pekáčku nebo na plech. Přikryjte utěrkou a nechte znovu kynout asi hodinu.
  6. Předehřejte si troubu na 220 °C.
  7. Před pečením můžete povrch chleba potřít olivovým olejem pro lesklý vzhled. Pečte chléb asi 25 až 30 minut, nebo dokud není krásně zlatohnědý.
  8. Nechte chléb vychladnout na mřížce před krájením. Pokud chcete chléb ještě teplý, nechte ho vychladnout alespoň tak půl hodiny.

Takto hezky po domácku připravený chleba z čerstvého droždí bude mít úžasnou vůni a chuť. Je skvělý k podávání s máslem, sýrem nebo třeba s máslem a nějakou domácí marmeládou nebo džemem.

Napsat komentář