Nejlepší recepty z dýně hokaido – 5 top receptů, které potřebujete

Pokud máte po ruce dýni hokkaido, třeba ze zahrádky a rádi byste ji využili na něco chutného, můžete zkusit nějaký z receptů zde. Třeba takovou polévku z dýně hokaido mají moc rády také děti.

5 top receptů z dýně:

Polévka z dýně hokaido

Samozřejmě! Zde je recept na vynikající dýňovou polévku z dýně Hokkaido, kterou ocení také vaše děti. Je opravdu výborná a neomrzí.

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido (asi 1 kg)
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku smetany (volitelné)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Koriandr nebo petrželka na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Dýni Hokkaido omyjte, rozkrojte na polovinu a vydlabejte semena.
  2. Nakrájejte dýňové poloviny na menší kousky i se slupkou a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 30-40 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé.
  3. Mezitím si připravte hrnec a rozehřejte v něm olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte je dozlatova.
  4. Přidejte nakrájené kousky dýně do hrnce a promíchejte. Přidejte mletý kmín, skořici, sůl a pepř a nechte chvíli restovat, aby se všechny chutě propojily.
  5. Přilijte zeleninový vývar a nechte polévku vařit přibližně 20 až 25 minut, dokud není dýně měkká a lze ji snadno rozmixovat.
  6. Použijte mixér na rozmixování polévky do hladké konzistence. Pokud máte rádi hladší polévku, můžete ji přecedit přes jemné síto nebo plátno.
  7. Přidejte smetanu a promíchejte. Ohřejte polévku na plotně, dokud nebude dostatečně horká, a případně ji dosolte a dopepřete dle své chuti.
  8. Polévku podávejte ozdobenou čerstvým koriandrem nebo petrželkou. Můžete ji také doplnit o křupavé grilované bagety nebo oříškovým posypem.

Dietní bramboráky z dýně a cukety

Zde je recept na dietní bramboráky připravené z dýně a cukety. Nebo to jsou spíš dýňo-cukeťáky? Rozhodně jsou výborné a skvělá alternativa k bramborákům.

Ingredience

  • 1 menší dýně (Hokkaido nebo jiný druh), nastrouhaná
  • 1 malá cuketa, nastrouhaná
  • 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 vejce
  • 1/4 šálku strouhanky (možno použít i strouhanku z celozrnného chleba)
  • 2 lžíce hladké mouky nebo mouky z celozrnných obilovin
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Čerstvý kopr nebo petrželka, jemně nasekané (volitelné)
  • Olivový olej nebo jiný olej na smažení

Postup

  1. V míse smíchejte nastrouhanou dýni, nastrouhanou cuketu, jemně nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, vejce, strouhanku, mouku, sůl a mletý kmín. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  2. Nechte směs odpočinout asi 10 minut, aby se strouhanka zcela vsákla a směs zhoustla.
  3. Ohřejte pánvičku s trochou oleje na střední teplotu.
  4. Lžící odebírejte směs z mísy a pokládejte ji na rozpálenou pánvičku. Pomocí lžíce mírně roztlačte a upravte bramboráky do požadovaného tvaru.
  5. Smažte bramboráky z obou stran do zlatavé barvy, asi 3-4 minuty na každé straně. Při přípravě druhé dávky přidejte potřebné množství oleje na pánvičku.
  6. Hotové bramboráky přesuňte na talíř s papírovým ubrouskem, aby se zbavily přebytečného oleje.
  7. Podávejte bramboráky teplé, ozdobené čerstvě nasekaným koprem nebo petrželkou. Můžete je doplnit jogurtem nebo nízkotučnou zakysanou smetanou jako omáčkou.

Tento recept na dietní bramboráky z dýně a cukety je zdravější alternativou k tradičním bramborákům, protože obsahuje méně tuku a kalorií. Skvěle se hodí také jako příloha třeba k nějakému masu.

Dýňové rizoto

Zde je oblíbený recept na chutné dýňové rizoto, které byste měli určitě vyzkoušet. Je to jeden z dalších způsobů, jak si poradit s dýní ze zahrádky.

Ingredience

  • 1 malá dýně (Hokkaido nebo jiný druh), oloupaná, odstraněná semena a nakrájená na kostičky
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 a 1/2 šálku arborio rýže
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku bílého vína (volitelné)
  • 1/2 šálku strouhanky (možno použít i strouhanku z celozrnného chleba)
  • 1/2 šálku strouhaného tvrdého sýra (např. parmezán)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo jiných bylinek dle chuti)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Čerstvě nasekaná petržel nebo bazalka na ozdobu

Postup

  1. Ve velké pánvi nebo hrnci zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte je dozlatova.
  2. Přidejte nakrájenou dýni do pánve a restujte ji spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud dýně nezměkne.
  3. Přidejte rýži do pánve a promíchejte, aby se obalila olejem a všechny chutě se propojily.
  4. Přidejte bílé víno (pokud používáte) a vařte, dokud víno téměř úplně nevyprchá.
  5. Postupně přilévejte horký zeleninový vývar do pánve, asi 1/2 šálku najednou, a za stálého míchání vařte, dokud rýže neabsorbuje veškerý vývar. Poté přilijte další porci vývaru a pokračujte v procesu, dokud nebude rýže al dente (měkká, ale s lehkým kousavým středem).
  6. Přidejte sušený tymián (nebo jiné bylinky), sůl a pepř dle chuti a promíchejte.
  7. Na konci vaření přidejte strouhanku a strouhaný sýr do rizota a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a vytvořily krémovou konzistenci.
  8. Podávejte rizoto teplé, ozdobené podle chuti a nálady bylinkami.

Pečená dýně s bylinkovým dipem

Zde je recept na pečenou dýni s bylinkovým dipem. Tento recept je skvělý také na grilu hezky venku.

Ingredience na pečení dýně

  • 1 menší dýně (Hokkaido, muškátová nebo jiný druh), očištěná a nakrájená na plátky nebo kostky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • Sůl a pepř dle chuti

Ingredience pro bylinkový dip

  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé máty
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte plátky nebo kostky dýně.
  3. V míse smíchejte olivový olej, mletou papriku, sušený tymián, sůl a pepř. Tuto směs potřete na obě strany dýňových kousků.
  4. Připravené dýňové kousky rozložte na plech a pečte je v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, dokud nejsou dýňové kousky měkké a zlatavé.
  5. Mezitím připravte bylinkový dip. Ve směsi zakysané smetany, nasekané petrželky, máty, pažitky, jemně nasekaného česneku a citronové šťávy důkladně promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte a dopepřete dle své chuti.
  6. Hotové pečené dýňové kousky podávejte s bylinkovým dipem. Můžete je ozdobit ještě nasekanou čerstvou petrželkou nebo mátou.

Tento recept je skvělým způsobem, jak využít dýni v pečené podobě a doplnit ji osvěžujícím bylinkovým dipem. Můžete tento pokrm podávat jako předkrm nebo jako chutnou přílohu k jídlu.

Pomazánka z dýně hokkaido

Rrecept na lahodnou pomazánku z dýně Hokkaido, kterou si rády dají i vaše děti, ale nemusíte jim říkat, že je z dýně.

Ingredience

  • 1 menší dýně Hokkaido (asi 500 g)
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky medu
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Koriandr nebo petrželka na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Omyjte dýni Hokkaido a nakrájejte ji na polovinu. Vyjměte semena a nakrájejte dýňové poloviny na menší kousky.
  3. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte kousky dýně.
  4. V míse smíchejte olivový olej, jemně nasekaný česnek, citronovou šťávu, med, mletý kmín, sůl a pepř. Touto směsí potřete dýňové kousky.
  5. Připravené dýňové kousky pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé.
  6. Nechte pečené dýňové kousky vychladnout.
  7. Vložte vychladlé dýňové kousky do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
  8. Pokud je pomazánka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo olivového oleje, abyste dosáhli požadované konzistence.
  9. Ochutnejte pomazánku a případně ji dosolte nebo přidejte pepř dle své chuti.
  10. Hotovou pomazánku z dýně Hokkaido přendejte do misky a ozdobte ji nasekaným koriandrem nebo petrželkou.

Tuto dýňovou pomazánku můžete podávat jako chuťovou pochoutku na chlebu, grilovaném pečivu nebo jako dip ke zelenině. Je to skvělý způsob, jak využít dýni Hokkaido a připravit si lahodnou a zdravou pomazánku.

Napsat komentář