Hovězí vývar s knedlíčky (pomalu tažený, z kostí) – recept

Pomalu tažený hovězí vývar s knedlíčky (z kostí) je tradiční a vynikající polévka. Zároveň je to skvělý způsob, jak využít kosti a hovězí mas k vytvoření chutného vývaru, který zaručeně zahřeje a zasytí.

Ingredience

Na hovězí vývar:

  • 500 g hovězích kostí
  • 1 cibule, nakrájená na čtvrtky
  • 2 mrkve, nakrájené na kusy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 6 hrnku vody (cca 2,5 litru)
  • Sůl a pepř podle chuti

Na knedlíčky:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1 lžíce másla (rozpuštěného)

Postup

Příprava hovězího vývaru

  1. V hrnci s dostatečně silným dnem osmahněte kosti na středním ohni, dokud nejsou z obou stran dozlatova.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, česnek a bobkové listy. Dělejte spolu s kostmi asi 5 minut, dokud zelenina a cibule nezezlátne.
  3. Přidejte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte vývar vařit pomalu tak 2 až 3 hodiny. Během vaření odstraňujte pěnu, která se na povrchu vytváří.
  4. Po uvaření vývaru jej sceďte. Získáte tak čistý hovězí vývar. Znovu ho vraťte do hrnce a dochuťte podle potřeby solí a pepřem.

Příprava knedlíčků

  1. V misce smíchejte hladkou mouku, sůl, prášek do pečiva, vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek.
  2. Lžící vytvořte knedlíčky požadovaného tvaru a velikosti. Můžete také použít ruce namočené v hladké mouce, abyste tvořili kulaté knedlíčky rukama.
  3. V hrnci s vařící osolenou vodou vařte knedlíčky asi tak 15 až 20 minut, dokud nevyplavou na hladinu a nebudou uvařené.

Podávání hovězího vývaru s knedlíčky

  1. Před podáváním dejte několik knedlíčků do každého talíře a zalijte je hovězím vývarem. Můžete přidat kousek masa nebo zeleniny z vývaru podle toho, jak kdo chce.

Vynikající hovězí vývar s knedlíčky je výborným jídlem především v chladnějším období. S čerstvým pečivem může posloužit jako hlavní jídlo třeba na večeři. Na oběd pak jako skvělý teplá předkrm v podobě poctivé polévky.

Napsat komentář