Pomalu tažený hovězí vývar s knedlíčky (z kostí) je tradiční a vynikající polévka. Zároveň je to skvělý způsob, jak využít kosti a hovězí mas k vytvoření chutného vývaru, který zaručeně zahřeje a zasytí.
Ingredience
Na hovězí vývar:
- 500 g hovězích kostí
- 1 cibule, nakrájená na čtvrtky
- 2 mrkve, nakrájené na kusy
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 6 hrnku vody (cca 2,5 litru)
- Sůl a pepř podle chuti
Na knedlíčky:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- 1/4 hrnku mléka
- 1 lžíce másla (rozpuštěného)
Postup
Příprava hovězího vývaru
- V hrnci s dostatečně silným dnem osmahněte kosti na středním ohni, dokud nejsou z obou stran dozlatova.
- Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, česnek a bobkové listy. Dělejte spolu s kostmi asi 5 minut, dokud zelenina a cibule nezezlátne.
- Přidejte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte vývar vařit pomalu tak 2 až 3 hodiny. Během vaření odstraňujte pěnu, která se na povrchu vytváří.
- Po uvaření vývaru jej sceďte. Získáte tak čistý hovězí vývar. Znovu ho vraťte do hrnce a dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
Příprava knedlíčků
- V misce smíchejte hladkou mouku, sůl, prášek do pečiva, vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek.
- Lžící vytvořte knedlíčky požadovaného tvaru a velikosti. Můžete také použít ruce namočené v hladké mouce, abyste tvořili kulaté knedlíčky rukama.
- V hrnci s vařící osolenou vodou vařte knedlíčky asi tak 15 až 20 minut, dokud nevyplavou na hladinu a nebudou uvařené.
Podávání hovězího vývaru s knedlíčky
- Před podáváním dejte několik knedlíčků do každého talíře a zalijte je hovězím vývarem. Můžete přidat kousek masa nebo zeleniny z vývaru podle toho, jak kdo chce.
Vynikající hovězí vývar s knedlíčky je výborným jídlem především v chladnějším období. S čerstvým pečivem může posloužit jako hlavní jídlo třeba na večeři. Na oběd pak jako skvělý teplá předkrm v podobě poctivé polévky.