Hrachová polévka – recept z čerstvého, mraženého nebo sušeného hrachu

Hrachová polévka z čerstvého, mraženého nebo sušeného hrášku je skvělým způsobem, jak využít buď sezónní čerstvé hráškové lusky, případně další zásoby hrachu z mrazáku nebo ze spíže. Zde je recept na přípravu hráškové polévky, která může být krémová, případně jen částečně – záleží na vás.

Pokud byste chtěli recept hrachové polévky s klobásou a majoránkou, pak můžete použít také tento, akorát přidáte podle chuti nějakou dobrou klobásu a majoránku.

Ingredience

  • 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku (bez lusků)
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 brambory, nakrájené na kostičky
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • klobása a majoránka podle chuti
  • Petrželka nebo kopr na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Čerstvé hráškové lusky otevřete a odstraňte hrášky. Můžete použít pouze samotné hrášky nebo i menší části lusků, které jsou stále měkké a jedlé. Případně použijte zmražený, povolený hrášek. Pokud byste použili sušený hrách, tak ho důkladně opláchněte a nechte namočený ve vodě přes noc. Poté ho opláchněte a sceďte.
  2. V hrnci rozehřejte trochu oleje nebo rozpusťte máslo a osmahněte jemně nakrájenou cibuli, dokud se zjemní.
  3. Přidejte na pánvi jemně nasekaný česnek a osmahněte ho spolu s cibulí, dokud nezíská lehkou zlatou barvu a uvolní svou vůni.
  4. Přidejte do hrnce nakrájené brambory, mrkev a hrášek. Promíchejte.
  5. Přilijte zeleninový vývar, přidejte sušený tymián a mletý kmín. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  6. Vařte hrachovou polévku na středním ohni asi 20 až 25 minut, dokud zelenina nezměkne.
  7. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
  8. Polévku můžete nechat mírně vychladnout a poté ji rozmixovat tyčovým mixérem, aby získala hladší konzistenci. Můžete ji také rozmixovat pouze částečně, abyste dosáhli polévky s kousky zeleniny.
  9. Při podávání můžete polévku ozdobit nasekanou petrželkou nebo koprem.

Nejlepší je hrachová polévka z čerstvého hrachu, ale ani z mraženého nebo sušeného není o nic horší. Polévka je skvělá samotná nebo s čerstvým chlebem. Má osvěžující chuť a je plná sezónních ingrediencí.

Napsat komentář