Hrníčkové knedlíky s kopřivami – recept

Výborné hrníčkové knedlíky s kopřivami jsou zajímavou variantou knedlíků a určitě budou chutnat také vám. Můžete si je případně podle chuti vylepšit přidáním nějaké dobré uzeniny nebo slaniny.

Ingredience

Těsto

  • 500 g brambor (oloupaných a uvařených)
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Náplň

  • Kopřivy (mladé a čerstvé, zbavené tvrdých stonků)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Uvařte brambory ve slané vodě, sceďte a nechte je vychladnout. Ideálně použijte brambory z předchozího dne a rozmačkejte je.
  2. Přidejte vejce, hladkou mouku a sůl. Hněťte těsto, dokud nezískáte hladkou a pružnou konzistenci.
  3. Na pánvi si rozehřejte máslo nebo olej a orestujte nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte očištěné kopřivy, osolte, opepřete a poduste je asi tak 5 minut, dokud nezměknou.
  4. Na pomoučeném povrchu rozválejte těsto na placku. Na střed položte směs kopřiv.
  5. Uzavřete těsto kolem kopřiv a utvořte větší kulaté knedlíky.
  6. Vařte knedlíky v osolené vodě po dobu asi 15 až 20 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
  7. Vyjměte je naběračkou, nechte chvíli okapat a podávejte teplé například s máslem nebo tvarohem. Podle chuti je můžete posypat nasekanou petrželkou.

Napsat komentář