Kuřecí prsa v jogurtu na způsob řeckého gyrosu – recept

Další skvělá varianta, trochu exotická, na kuřecí prsa v jogurtu na způsob řeckého gyrosu. Jedná se o velice chutný a lahodný způsob, jak připravit kuřecí prsa plné příjemných kořeněných chutí. Recept samozřejmě můžete upravit podle svých chutí a vyzkoušet různé varianty.

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsou, nakrájených na tenké plátky
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Šťáva z 1 citronu

Při podávání

  • Pita chleby nebo placky
  • Zelenina (rajče, okurka, cibule) nakrájená na plátky
  • Listy salátu (např. ledový salát)
  • Řecký jogurt, tzatziki omáčka

Postup

  1. V misce smíchejte řecký jogurt, olivový olej, prolisovaný česnek, oregano, tymián, kmín, papriku, sůl, pepř a citronovou šťávu.
  2. Kuřecích prsa vložte do této marinády. Nechte maso marinovat v lednici nejlépe 2 hodiny, ideálně přes noc, aby se propojily všechny chutě s masem.
  3. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  4. Kuřecí plátky vyjměte z marinády a umístěte je na pekáč nebo plech vyložený pečícím papírem.
  5. Pečte v troubě asi tak 20 až 25 minut nebo dokud nejsou kuřecí plátky upečené a dozlatova.
  6. Pita chleby můžete také lehce ohřát v troubě nebo na pánvi.
  7. Na každý chléb dejte plátek nebo dva (podle velikosti) pečeného kuřecího masa.
  8. Přidejte plátky rajčat, okurky, cibule a listy salátu.
  9. Přelijte jogurtem a olivovým olejem nebo tzatziki omáčkou a pita chléb nebo případně tortillu zamotejte a můžete podávat úžasný řecký gyros.

Tento skvělý recept vytváří jedinečnou kombinaci chutí a vůní podobnou tradičnímu řeckému gyrosu. Velkou výhodou je možnost zkoušet různé varianty a ingredience, které máte rádi. Nemusíte zůstat u řeckého gyrosu, ale připravit si třeba mnohem víc pikantní variantu podle sebe.

Napsat komentář