Jablečný koláč s jogurtem je osvěžujícím a vláčným dezertem díky použitému jogurtu a jablkům. Jogurt přidává do těsta požadovanou vlhkost a jemnou, osvěžující kyselkavost. Zkuste také tento skvělý hrnkový recept na přípravu chutného koláče plného jablek.
Ingredience
Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku másla (na kousky, změklé)
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku bílého jogurtu (řecký jogurt)
- 1 velké vejce
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu, esence nebo půlka vanilkového lusku
Náplň:
- 3 středně velká jablka (očištěná a nakrájená na tenké plátky nebo drobné kousky)
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 1 lžička skořice
Postup
- V míse smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
- Přidejte máslo a rukama vmíchejte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá konzistence.
- Ve druhé míse smíchejte jogurt, vejce a vanilkový extrakt nebo esenci.
- Postupně přidejte tekuté ingredience do suchých a promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek.
- Plátky jablek promíchejte s cukrem a skořicí.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těsto rozválejte na velikost formy nebo plechu na pečení.
- Přeneste těsto do vymazané formy na pečení. Nebo můžete vyložit pečícím papírem.
- Rozložte jablka po povrchu těsta a pečte koláč zhruba 45 minut.
- Podávejte rychlý jablečný koláč s jogurtem například se šlehačkou.
Tento jablečný koláč s jogurtem je ideální pro ty, kteří milují svěží a vláčné moučníky. Skvěle kombinuje chuť jablek a příjemné kyselosti jogurtu.