Kynutý koláč se švestkami – recept

Máte po ruce čerstvé švestky ideálně z vlastní zahrady? Pak musíte vyzkoušet tento recept na kynutý koláč se švestkami, který je prostě pohádkový a neodolatelný. Pokud byste chtěli, můžete ho upéct s drobenkou navíc, ale i bez ní je prostě dokonalý.

Ingredience

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 7 g suchého droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 60 g másla (rozpuštěného)
  • špetka soli

Na náplň

  • 600 g švestek (oloupaných, rozkrojených a zbavených pecek)
  • 2 lžíce cukru (dle sladkosti švestek)
  • 1 lžička skořice (volitelně)

Postup

  1. Těsto:
    • Vejce, mléko a rozpuštěné máslo smíchejte v míse. Přidejte cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
    • Do směsi vlijte suché droždí a nechte pár minut odstát, dokud se neobjeví bublinky.
    • Postupně přidávejte hladkou mouku a míchejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
    • Těsto zpracujte dohladka a nechte kynout přikryté na nějakém teplém místě zhruba 2 hodiny.
  2. Sestavení:
    • Troubu předehřejte na 180 °C.
    • Vykynuté těsto vyválejte na velikost formy na koláč (kolem 26 cm). Přeneste těsto do vymazané a vysypané formy a vytvořte okraje.
  3. Švestková náplň:
    • Na vyválené těsto naskládejte švestky. Pokud jsou švestky větší, můžete je rozkrojit na menší kousky.
  4. Cukr a skořice:
    • Posypte švestky cukrem a skořicí.
  5. Pečení:
    • Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a švestky měkké.
  6. Podávání:
    • Kynutý koláč se švestkami můžete podávat teplý nebo studený. Doporučujeme ho ozdobit moučkovým cukrem před podáváním.

Na základě tohoto skvělého receptu si připravíte výborný kynutý koláč s švestkami, který je ideální pro letní období a využití čerstvých švestek. Pokud nemáte švestky, můžete použít libovolné jiné ovoce, například meruňky.

Napsat komentář