Švestkové čatní – recept

Máte po ruce zralé švestky a už nevíte co s nimi? Připravte si delikátní švestkové čatní, které dokonale ladí k pokrmům z masa, k sýrům, nebo jen tak, jako doplněk k pečivu a dalším dobrotám na stole. Čatní ze švestek je vynikající a vy si tento recept nepochybně oblíbíte, protože se jedná o skvělou delikatesu.

Ingredience

  • 500 g švestek (očištěných a nakrájených na menší kousky)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 čajová lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky mletého skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 čajové lžičky chilli papričky (volitelné, přizpůsobte podle své chuti)
  • 3 lžíce cukru
  • 1/4 hrnku jablečného octa
  • 2 lžíce rozinek
  • Sůl podle chuti

Postup

  1. Ve velké hrnci osmahněte nasekanou cibuli na oleji na středním ohni, dokud není měkká a zlatavá.
  2. Přidejte do hrnce nakrájené švestky, česnek a zázvor. Osmahněte je asi 5 minut, dokud švestky nezměknou.
  3. Přidejte mletou skořici, koriandr, hřebíček a chilli papričku (pokud ji používáte). Dobře vše promíchejte.
  4. Přidejte cukr, ocet, rozinky a sůl. Dobře promíchejte a vařte na středním ohni asi 20 až 30 minut, dokud se švestky nerozvaří a omáčka nezhoustne.
  5. Ochutnejte švestkové čatní a případně upravte množství soli, cukru nebo koření podle své chuti.
  6. Hotové švestkové chutney přendejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Nechte je vychladnout a skladujte v chladničce.

Vynikající švestkové chutney je hotové a vy ho můžete ho podávat jako přílohu k různým pokrmům, jako jsou masové pokrmy, sýry, sendviče nebo na grilovaném masu. Je skvělým doplňkem ke křupavému pečivu, ať už hojíte slaným nebo sladkým pokrmům.

Napsat komentář