Dort Pavlova – originální recept a historie

Pavlova je lahodný dort – dezert pocházející z Austrálie a Nového Zélandu. Jedná se o dort z meringue (vaječného bílku a cukru), který je křehký zvenku a měkký uvnitř. Je tradičně zdobený šlehačkou a čerstvým ovocem. Zde je recept na originální pavlovu.

Ingredience

  • 4 vaječné bílky
  • 220 g cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička octa (nejlépe bílého vinného)
  • 250 ml šlehačky
  • Čerstvé ovoce podle chuti (například jahody, maliny, kiwi)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 120 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
  2. Ve velké míse vyšlehejte vaječné bílky na tuhý sníh. Postupně přidejte cukr, po trochách, a šlehejte, dokud se cukr úplně nerozpustí a vznikne pevný lesklý sníh. Můžete to zkoušet tím, že mezi prsty rozetřete trochu sněhu – neměl by být cítit žádný cukr.
  3. Přidejte kukuřičný škrob a ocet do sněhu a opatrně je vmíchejte lžící, aby se rovnoměrně rozložily.
  4. Na připravený plech položte formu dortu ve tvaru kruhu nebo oválu. Vytvořte vyvýšený okraj, abyste měli místo pro náplň.
  5. Pečte pavlovu v předehřáté troubě asi 90 minut, dokud není zvenku křehká a suchá. Uvnitř by měla zůstat měkká a lehká.
  6. Po vyndání z trouby nechte pavlovu úplně vychladnout na pokojovou teplotu.
  7. Před servírováním vyšlehejte šlehačku na tuhou konzistenci.
  8. Pavlovu přeneste na servírovací talíř a naplňte ji šlehačkou. Ozdobte čerstvým ovocem, jako jsou jahody, maliny, kiwi nebo podle vaší chuti.

Pavlovu je nejlepší konzumovat okamžitě po dokončení, protože meringue může nasáknout a ztratit svou křehkost.

Pavlova – historie a původ této skvělé dobroty

Pavlova je elegantní dezert, který je považován za národní pokrm jak v Austrálii, tak i na Novém Zélandu. Existuje však sporný původ tohoto dezertu a mezi oběma zeměmi se vedou diskuse o tom, kde pavlova vlastně vznikla.

Pavlova byla pojmenována po ruské tanečnici Anně Pavlovové, která byla velmi populární v 20. letech 20. století. První zmínka o dezertu se objevila v roce 1926 v australském časopise “The Advocate”, kde byla pavlova popsána jako dort na počest Anny Pavlovové, který je křehký a lehký jako její tanec.

Nicméně, existují také záznamy, které tvrdí, že pavlova byla vytvořena v Novém Zélandu. Někteří tvrdí, že dezert byl poprvé připraven v hotelu Esplanade ve městě Dunedin v roce 1926. Tvrdí se, že kuchařka hotelu, která se jmenovala Daphne Oxenhamová, vytvořila dezert pro návštěvu ruské tanečnice Anny Pavlovové.

Obě země mají tedy své národní příběhy a legendy spojené s vznikem pavlovy. Ačkoli přesné místo a datum vzniku pavlovy jsou stále zahaleny tajemstvím, je jasné, že dezert se stal velmi populárním a milovaným po celém světě.

Pavlova je oblíbenou pochoutkou na svátcích, oslavách a speciálních příležitostech. Je to ikonický dezert s křehkým vnějším povrchem a měkkým vnitřkem, který je obvykle zdoben šlehačkou a čerstvým ovocem. Ať už je původ pavlovy kdekoli, jisté je, že si získala své místo ve světové kuchyni a stala se jedním z nejoblíbenějších dezertů.

Napsat komentář