Rajčatová polévka – recept z čerstvých rajčat s bazalkou

Máte hromadu rajčat, léto v plném proudu? Zkuste skvělý recept na rajčatovou polévku z čerstvých rajčat s bazalkou. Ta kombinace je dokonalá chuťově i vzhledově.

Ingredience

  • 1 kg čerstvých rajčat, očištěných, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená na jemné kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička cukru
  • Čerstvá bazalka, nasekaná
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte cibuli dozlatova.
  2. Přidejte nakrájený česnek a smažte ho spolu s cibulí asi 1 minutu.
  3. Přidejte čerstvá (oloupaná), nakrájená rajčata do hrnce a osolte je. Osmahněte je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud se rajčata nerozmačkají a neuvolní šťávu.
  4. Přilijte zeleninový vývar a přidejte cukr. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na střední. Vařte polévku pod pokličkou asi 20 až 30 minut, aby rajčata změkla a chuť se uvolnila.
  5. Odstraňte hrnec z ohně a nechte polévku trochu vychladnout. Poté ji rozmixujte pomocí mixéru nebo blenderu, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  6. Vraťte polévku zpět na mírný oheň a přidávejte bazalku. Vařte ještě asi 5 minut, abyste propojili chuť bazalky s rajčatovou polévkou.
  7. Ochutnejte polévku a případně ji dochuťte solí a pepřem podle svého vkusu.
  8. Hotovou rajčatovou polévku můžete podávat s čerstvou bazalkou a případně s krutony lístky bazalky na ozdobu.

Tato rajčatová polévka je osvěžující, aromatická a plná chuti z čerstvých rajčat a bazalky. Můžete si ji přizpůsobit podle svého vkusu přidáním dalších bylinek nebo koření.

Jak snadno oloupat rajčata

Oloupání rajčat je snadný proces. Zde je návod, jak na to. Budeme potřebovat hrnec s vařící vodou, mísu s ledovou vodou a nožík.

  1. Připravte si hrnec s vroucí vodou a mísu s ledovou vodou. Přesvědčte se, že je dostatečně velký, aby se do něj vešla všechna rajčata.
  2. Na každém rajčeti udělejte na vrcholu malý křížový řez pomocí nože. Nedělejte příliš hluboké řezy, jen aby se dostal pod slupku.
  3. Vložte rajčata do vroucí vody a nechte je tam po dobu 30 sekund až 1 minuty. Tímto procesem slupka lehce povolí a oloupání bude snazší.
  4. Po uplynutí cca minuty vyjměte rajčata z vroucí vody a okamžitě je přesuňte do mísy s ledovou vodou. Chladná voda zastaví tepelný proces.
  5. Po chvíli ve studené vodě můžete rajčata vyjmout a oloupat. Slupka by měla být snadno odstranitelná. Můžete ji jednoduše začít odlupovat od místa, kde jste udělali řez.
  6. Pokud jsou rajčata velmi velká, můžete je rozříznout na polovinu a nebo udělat řez na dvou místech.

Tímto způsobem byste měli být schopni snadno oloupat rajčata a připravit je pro další použití v receptech, třeba právě ve vynikající rajčatové polévce s bazalkou.

Napsat komentář