Rajčatové čatní – recept z červených nebo zelených rajčat

Máte rádi pestré a pikantní chutě? Zde je jednoduchý recept na rajčatové čatní, které si zamilujete. Kromě toho, že skvěle chutná a ladí k dalším pokrmům, tak čatní z rajčat vám pomůže zpracovat úrodu ze zahrady. Můžete použít také zelená rajčata.

Ingredience

  • 500 g červených nebo zelených rajčat (nakrájená na malé kousky)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 červená paprika (nakrájená na malé kousky)
  • 1 zelená paprika (nakrájená na malé kousky)
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 čajové lžičky chilli papričky (volitelné, přizpůsobte podle své chuti)
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 šálku octa (použijte jablečný nebo vinný ocet)
  • Sůl podle chuti
  • Olej na smažení

Postup

  1. Rozehřejte olej na pánvi na středním ohni a přidejte nasekanou cibuli. Smažte cibuli, dokud není měkká a zlatavá.
  2. Přidejte nakrájená rajčata, papriky a česnek do pánve. Osmahněte je asi 5 až 7 minut, dokud rajčata nezměknou.
  3. Přidejte mletý zázvor, kmín, skořici, koriandr, hřebíček a chilli papričku (pokud ji používáte). Směs dobře promíchejte.
  4. Přidejte cukr, ocet a sůl. Dobře promíchejte a nechte směs vařit na středním ohni asi 20 až 30 minut, dokud čatní z rajčat nezhoustne a není příjemně sladkokyselé.
  5. Ochutnejte a případně upravte množství soli nebo cukru podle své chuti.
  6. Hotové rajčatové chutney přendejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Nechte je vychladnout a skladujte v chladničce.

Domácí rajčatové čatní je hotové a vy ho můžete podávat jako přílohu k různým pokrmům, jako jsou rýže, těstoviny, pečivo nebo grilovaná jídla.

Napsat komentář