Luxusní řezy “Opera” – recept

Řezy Opera jsou jednoduše luxusní a pochází z francouzské kuchyně. Tento dezert je charakteristický pro svých několik vrstev, které kombinují piškotové pláty, kávový krém, ganache a máslový krém. Zde je recept na řezy Opera, který je sice trochu složitější, ale výsledek stojí za to a řezy Opera jsou prostě dechberoucí.

Ingredience

Na piškotové těsto

  • 4 vajíčka
  • 120 g moučkového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na kávový krém

  • 2 žloutky
  • 60 g cukru
  • 50 ml silného kávového odvaru
  • 100 g másla

Na čokoládovou ganache

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání

Na máslový krém

  • 2 žloutky
  • 60 g cukru
  • 125 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Piškotové pláty:
    • Rozehřejte troubu na 180 °C.
    • V misce ušlehejte vajíčka s moučkovým cukrem do světlé pěny.
    • Přidávejte postupně prosetou mouku a vanilkový extrakt. Opatrně promíchejte.
    • Přidejte rozpuštěné máslo a opět promíchejte.
    • Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 až 10 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a lehce nepruží na dotek.
    • Po upečení nechte piškot vychladnout a rozřízněte na několik plátů.
  2. Kávový krém:
    • V míse ušlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny.
    • Přidejte silný kávový nálev a dobře promíchejte.
    • Vařte směs na mírném ohni za stálého míchání, dokud nezhoustne.
    • Přidejte máslo a promíchejte, dokud nezískáte hladký krém.
    • Nechte kávový krém vychladnout.
  3. Čokoládová ganache:
    • Rozehřejte smetanu do bodu varu a nalijte ji na nasekanou hořkou čokoládu.
    • Počkejte pár minut a pak směs důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladkou ganache.
  4. Máslový krém:
    • Ušlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny.
    • Přidejte máslo, vanilkový extrakt a šlehejte, dokud krém není hladký a světlý.
  5. Dokončení:
    • Vytvořte vrstvy střídáním piškotových plátů, kávového krému a čokoládové ganache.
    • Zakryjte dort tenkou vrstvou máslového krému.
    • Nechte řezy několik hodin, ideálně přes noc, ztuhnout v lednici.
  6. Krájení a servírování:
    • Před servírováním řezy Opera nakrájejte na požadované kousky. Můžete ještě ozdobit čokoládovými kousky, nebo třeba kávovým práškem. Tyto kávové řezy Opera jsou luxusní a určitě je musíte vyzkoušet.

Tento recept je náročnější, ale výsledek stojí za to. Řezy Opera jsou nádherně vrstveným a chutným dezertem, který potěší i náročné gurmány a chuťový zážitek stojí opravdu za to.

Napsat komentář