Středomořská plněná cuketa recept

Vyloženě letní recept, to je skvělá, středomořská plněná cuketa. Je to lahodný a zdravý pokrm, který kombinuje chuť cukety se sladkými rajčaty, aromatickými bylinkami a sýrem. Podle svých chutí můžete tento recept různě upravovat a zkoušet různé kombinace chutí.

Ingredience

  • 4 středně velké cukety
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 rajčata, nakrájená na malé kousky
  • 1/2 hrnku strouhaného parmezánu (nebo jiného tvrdého sýra)
  • 1/4 hrnku strouhanky (můžete použít i strouhanku z celozrnného chleba)
  • 2 lžíce čerstvě nasekané bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Cukety omyjte a překrojte je na polovinu podélně. Vydlabejte střed cukety lžičkou, aby vznikly dutiny pro náplň. Vydlabanou část cukety si ponechte.
  3. V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho krátce.
  4. Přidejte rajčata a osolte a opepřete podle chuti. Přidejte sušené oregano a nechte směs vařit asi 5 minut, nebo dokud se rajčata nerozpadnou a nevznikne hustá omáčka.
  5. Vydlabaný střed cukety nakrájejte na malé kousky a přidejte do omáčky. Přidejte také strouhanku a vařte asi 2 minuty, dokud strouhanka nezahustí směs.
  6. Směsí naplňte vydlabané cukety a položte je na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Posypte plněné cukety strouhaným parmezánem a čerstvě nasekanou bazalkou.
  8. Dejte plech s plněnými cuketami do předehřáté trouby a pečte přibližně 20 až 25 minut, nebo dokud cukety nezměknou a sýr neztuhne a nezezlátne.
  9. Hotové středomořské plněné cukety můžete podávat jako samostatné jídlo nebo s přílohou, například rýží nebo pečivem.

Tento recept na středomořské plněné cukety je plný chutí a vůní Středomoří. Můžete si tak vychutnat zdravé a výživné jídlo plné zeleniny, bylinek a sýra.

Napsat komentář