Tvarohové muffiny – hrníčkový recept

Tvarohové recepty jsou velice oblíbené, protože tvaroh dodává skvělou konzistenci i chuť. I proto tady máme tento výborný recept na tvarohové muffiny, který je navíc hrníčkový, takže vám při odměřování ingrediencí ušetří nějaký ten čas. Navíc můžete do tvarohových muffinů přidat libovolně další ingredience podle chuti. Tak například kousky čokolády, lentilky, nebo třeba drobné ovoce, ať už čerstvé nebo sušené.

Ingredience

  • 2 hrníčky hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 200 g tvarohu (může být plnotučný nebo nízkotučný)
  • 1/2 hrnku másla, rozpuštěného a zchladlého
  • 2 velká vejce
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka, odstátého na pokojovou teplotu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Další ingredience navíc podle sebe

  • Nastrouhaná citronová nebo pomerančová kůra pro aroma
  • Kousky čerstvého ovoce (např. borůvky, maliny, jahody)
  • Kousky čokolády, mléčné nebo hořké
  • Ořechy nebo sušené ovoce podle chuti

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky.
  2. Ve větší míse smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, sůl a krystalový cukr.
  3. V jiné míse smíchejte tvaroh, rozpuštěné a zchladlé máslo, vejce, mléko a vanilkový extrakt. Dobře spolu vše promíchejte.
  4. Postupně přidejte směs suchých ingrediencí do směsi s tvarohem. Zamíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez jakýchkoliv hrudek a nerozmíchaných ingrediencí.
  5. Pokud si přejete, přidejte do těsta ještě nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru pro skvělé aroma. Případně můžete do těsta přidat kousky čerstvého ovoce, ořechy nebo sušené ovoce podle své chuti. Záleží jen a jen na vás, čím tyto výborné tvarohové muffiny vylepšíte.
  6. Naplňte připravené košíčky ve formě na muffiny hotovým těstem. Nezapomeňte nechat od okraje alespoň 1,5 cm volného místa, protože muffiny při pečení vyskočí.
  7. Pečte tvarohové muffiny v předehřáté troubě po dobu přibližně 20 minut. Ke konci pečení můžete pro jistotu vyzkoušet špejlí.
  8. Nechte muffiny vychladnout ve formě a následně je můžete podávat nebo naskládat na stůl.
  9. Podle chuti můžete tvarohové muffiny posypat například moučkovým cukrem nebo nanést nějaký krém podle svého uvážení.

Tvarohové muffiny jsou výborné a díky tomuto hrníčkovému receptu také o něco jednodušší na přípravu. Velkou výhodou je jejich vláčnost a také to, že je můžete podle sebe jakkoliv vylepšit přidáním dalších ingrediencí, které máte rádi.

Napsat komentář